Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hotellfacket kräver 960 kronor mer

Parterna står långt ifrån varandra – det står klart sedan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarna lagt fram sina avtalskrav. Facket kräver 4,7 procents löneökning på elva månader, medan arbetsgivarna bjuder 2,6 procent på tolv månader.

Hotell- och restauranganställdas förbund (HRF) kräver 960 kronor mer i månaden per heltidsanställd och att minimilönerna höjs med lika mycket. Men Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR/Visita) vill inte se någon höjning av minimilönerna och tycker att löneökningarna bör följa industrins "märke" på 2,6 procent.

– Vi ligger ganska långt ifrån varandra, säger Ella Niia, ordförande för HRF.

– Jag kan ju lugnt säga att vi har reagerat starkt. HRF:s krav är inte förankrade i verkligheten, säger Eva Östling Ollén, vd på SHR/Visita.

Förutom löneökningar kräver facket också tryggare anställningar. HRF vill ta bort anställningsformen "enstaka dagar" och hårdare reglera hur lång tid arbetsgivarna får visstidsanställa en person innan den blir tillsvidareanställd.

Förhandlingar inleds den 3 maj. Trots att parternas krav skiljer sig kraftigt åt hoppas Ella Niia att varsel ska kunna undvikas.

– Vi ska göra allt för att hitta den punkten där vi båda är nöjda. Men det är klart att vi samtidigt riggar en konfliktorganisation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.