Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hovmastare-stoppad-fran-att-ta-hand-om-sjuka-barn-arbetsgivaren-grand-hotel-stams/

Ekonomi

Hovmästare stoppad från att ta hand om sjuka barn – arbetsgivaren Grand Hotel stäms

Tidigare anställd skrämmer Grand Hôtel.
Tidigare anställd skrämmer Grand Hôtel. Foto: Magnus Hallgren

En anställd på det anrika Grand Hotel i Stockholm nekades gå hem när han skulle ta hand om sitt sjuka barn. Nu stämmer han Investorsfärens Grand Hôtel.

Rätta artikel

Den anställde stämmer Grand Hôtel för brott mot föräldraledighetslagen och yrkar på 40.000 kronor i skadestånd. 

Det var i februari som mannen ville vara ledig för att vabba, men arbetsgivaren Grand Hôtel ville inte gå med på det. När mannen förklarade att han ändå måste vara hemma för att ta hand om sin sjuka treåring ska chefen ha gjort det klart att han i så fall inte var välkommen på den årliga personalfesten dagen efter. 

Personalfesten är en stor och påkostad tillställning med flera rätters middag och underhållning, som många ser fram emot. Enligt unionens jurist är den dessutom att betrakta som en löneförmån.  

Den anställde tog beskedet att han inte var välkommen som en direkt konsekvens av sitt otillåtna vabbande dagen innan. När den närmsta chefen senare i ett sms bad honom att infinna sig på en högre chefs kontor nästkommande måndag fick han nog. 

På arbetsplatsen är det, enligt stämningsansökan, allmänt vedertaget att sådana möten bara hålls när det är fråga om en tillrättavisning. Därför valde mannen att säga upp sig från sin över tio år långa anställning i stället för att gå på mötet.

Grand Hôtels vd, Pia Djupmark, känner till ärendet och menar att händelsen bygger på en kommunikationsmiss. 

– Personen som stämningsansökan handlar om blev beviljad vab. Det som brustit är relationen och kommunikationen mellan chef och anställd, säger vd:n. 

Företaget har inte heller nekat någon att gå på personalfesten. Det initiativet är taget från den närmsta chefen, menar hon. 

– Den här chefen har väl handlat i affekt och tyvärr blir det så i bland, säger Pia Djupmark. 

Hur ser du på chefens agerande? 

– Det går inte att försvara en sådan händelse när vi är en seriös arbetsgivare. Det har hänt och det får vi stå för, och jag tycker det är bra att det här prövas av tredje part nu så att vi kan få klarhet i sakfrågan. 

Chefen har inte fått några repressalier efter händelsen, men samtal har förts och chefen har tillrättavisats. 

Hur ser du på skadeståndsanspråket? 

– Det har jag inte tänkt på. Det viktiga för oss är att sakfrågan blir rätt och att en tredje part får ta tag i det här, säger Pia Djupmark. 

Det anrika hotellet ägs av familjen Wallenberg och Peter ”Poker” Wallenberg är styrelseordförande för hotellet. Han vill inte kommentera händelsen.