Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hovrätten: Piratebay.se ska ägas av staten

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nätadresserna bakom fildelningssajten The Pirate Bay ska bli svenska statens ägo. Det slog hovrätten fast på torsdagen. Domännamnen Thepiratebay.se och Piratebay.se omfattas av domen.

Hovrätten fastställer därmed en tidigare tingsrättsdom, som slog fast att rätten till domännamnen ska övergå till staten. Detta eftersom de har använts i brottslighet. Personerna bakom fildelningssajten dömdes för flera år sedan för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

"Förverkandet innebär att rätten till domännamnen tillfaller staten", skriver hovrätten i ett meddelande.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan komma att överklagas.

För ett år sedan slog tingsrätten fast att domännamnen skulle tas i beslag av staten. Det var en unik dom, eftersom åklagaren för första gången krävde att en svensk internetadress permanent skulle försvinna från nätet. Det skulle tvinga Internetstiftelsen i Sverige (IIS), som hanterar .se-domäner, att blockera adressen.

Vid ett antal tidigare tillfällen har domännamn förverkats, alltså tagits från personer som har dömts för brott. Men då har registreringen bara upphört, på samma sätt som skulle ha skett om ägaren inte hade betalat sin faktura. Därefter blir den tillgänglig för registrering.

Kravet på IIS avslogs dock i tingsrätten och nu går hovrätten på samma linje. Däremot förverkas rätten till domännamnet från privatpersonen som bedöms vara "den reella innehavaren", som Svea hovrätt uttrycker saken. Mannen är även en av de som dömdes för att ha drivit sajten.

Domen omfattar alltså bara domännamnen, inte själva sajten, dess innehåll eller systemen som driver den. The Pirate Bay använder och har genom åren använt en rad olika domännamn som inte påverkas av domen. 

Domännamn

Ett domännamn är en adress på internet som kan översättas till en ip-adress, vilket är en servers "verkliga" adress.

De svenska domännamnen, som slutar på ".se", hanteras av Internetstiftelsen i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.