Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

HQ-Banks direktörer i rätten

Foto: Lotta Härdelin

En framgångsrik karriär kan sluta bakom lås och bom. På tisdag inleds rättegången mot finansmannen Mats Qviberg och hans underhuggare för härvan kring kraschade HQ Bank.

Mats Qviberg var styrelseordförande i HQ AB, ägare av banken HQ Bank som gick omkull under sensommaren 2010.

Tillsammans med tre andra toppar i banken står de åtalade för grovt svindleri – ett brott som kan ge mellan sex månader och upp till sex års fängelse. Även revisorn åtalas för medhjälp till grovt svindleri – att han skrivit på en ren revisionsberättelse trots att han enligt åklagaren känt till de allvarliga bristerna.

Enligt åtalet ska de uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha spridit vilseledande uppgifter till allmänhet och företagets aktieägare om bankens ekonomiska ställning.

Åklagarens påstådda felaktigheter handlar om värderingen av finansiella instrument på bankens handlaravdelning – en värdering som strider mot redovisningsreglerna.

Rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas hålla på fram till maj. Och nämndemännen lär få lära sig många nya krångliga termer.

Vid sidan av brottmålet har HQ:s gamla aktieägare stämt Mats Qviberg och revisorerna på KPMG på runt fem miljarder kronor, inklusive ränta.

Bakgrund. FI tog tillståndet

Under våren 2010 framkommer att HQ Bank har problem, nedskrivningar på flera hundratals miljoner kronor görs i tradingverksamheten.

Den 28 augusti 2010 återkallar Finansinspektionen (FI) tillstånden för HQ Bank. Enligt FI har tradingverksamheten tagit så stora risker att bankens överlevnad riskerats.

Den 30 augusti försätts HQ Bank i likvidation av Stockholms tingsrätt.

Bara några dagar senare kommer beskedet att Carnegie tar över HQ Bank. Samma dag inleder Ekobrottsmyndigheten en förundersökning om grovt bokföringsbrott och svindleri i banken.

Januari 2015 åtalas Mats Qviberg plus tre andra högt uppsatta direktörer i HQ.

Drygt fem år senare inleds alltså rättegången i Stockholms tingsrätt på tisdag 9 februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.