Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/huawei-anstalld-gripen-for-spionage-i-polen/

Ekonomi

Huawei-anställd gripen för spionage i Polen

Foto: Andy Wong/AP

Två personer uppges ha gripits i Polen, anklagade för spionage. En är kinesisk medborgare och anställd hos Huawei, enligt TVP som rapporterar att den kinesiska telekomjättens kontor i Polen har sökts igenom av säkerhetstjänsten.

Rätta artikel

Den andra som har gripits är en polsk medborgare med kopplingar till cyberbranschen. I samband med det har telekomföretaget Orange Polskas kontor också sökts igenom. Den gripna polacken arbetade där – och företaget bekräftar att säkerhetstjänsten samlat in material kopplat till en av deras anställda. Enligt polska TVP är personen tidigare agent vid myndigheten Byrån för inre säkerhet i Polen.

De gripna är misstänkta för att ha arbetat för Kina för att skada Polen, enligt en talesperson för den polska säkerhetstjänsten, som tillägger att utredningsarbetet har pågått under en tid och hanterats med stor försiktighet.

Kinas utrikesdepartement är ”mycket bekymrat” över gripandet av en kinesisk medborgare och kräver i ett uttalande att fallet behandlas rättvist i enlighet med lagen och personens rättigheter och intressen.

Huawei säger i sin tur att de följer ärendet utan att lämna ytterligare kommentarer.

De senaste månaderna har varit turbulenta för det kinesiska telekombolaget. I december greps Huaweis finanschef Meng Wanzhou i Kanada. Hon anklagas för att ha försökt dölja företagets kopplingar till Skycom, som försökt att sälja amerikansk utrustning till Iran. En sådan affär skulle bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Oron grundar sig i en lag i Kina som antogs 2017 och som tvingar landets organisationer och medborgare att ”i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrättelsetjänst”. Anklagelserna har konsekvent tillbakavisats av Huawei och inga bevis har lagts fram.

De senaste veckorna har flera länder, däribland Sverige och Norge, övervägt att stänga ute Huawei från att bygga ut 5G-teknik, med hänvisning till risken för spionage.

Läs mer: Så hamnade telekomjättens finanschef mitt i storpolitikens strålkastarljus

Läs mer: Amerikaner varnas för godtyckliga gripanden i Kina

Läs mer: Huawei straffade anställda för nyårshälsning med Iphone

Ämnen i den här artikeln:

Kina
Polen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt