Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/huawei-ingar-avtal-om-att-bygga-5g-nat-i-ryssland/

Ekonomi

Huawei ingår avtal om att bygga 5G-nät i Ryssland

Handslag mellan direktörerna för Huawei och MTS, med Kinas och Rysslands ledare i bakgrunden. Foto: Maxim Shipenkov/AFP

Den kinesiska telekomgiganten Huawei, som räknas som ett potentiellt säkerhetshot av USA och andra västländer, har skrivit kontrakt med den ledande mobiloperatören i Ryssland, MTS, om att bygga 5G-nät under 2020. 

Uppdatering 190606 20.27: Texten har tillfogats en rättelse.

Avtalet mellan Huawei och börsnoterade MTS skrevs i samband med toppmötet mellan Ryssland och Kina, skriver internationella nyhetsbyråer. 

Enligt avtalet ska Huawei utveckla 5G-teknik och lansera det första 5G-nätet under 2019-2020, skriver MTS i ett uttalande. 

På mötet kallade den ryske ledaren Vladimir Putin sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping för ”nära vän” och noterade att de mötts nästan 30 gånger de senaste sex åren. 

– Vi kommer att stärka vårt ömsesidiga stöd på viktiga områden, sade Xi Jinping. 

Relationerna mellan Ryssland och USA har försämrats kraftigt i samband med Ukraina-krisen, kriget i Syrien och det ryska försöket att påverka utfallet i det amerikanska valet. 

Samtidigt är Kina och USA inblandade i ett handelskrig, och i maj förbjöd USA:s president Donald Trump amerikanska myndigheter och företag att ha affärer med Huawei, med hänvisning till att företaget kan misstänkas spionera för den kinesiska statens räkning genom sina produkter. 

Beslutet innebar att Google förbjöd Huawei att använda uppdateringar på operativsystemet Android i Huaweis mobiler. 

Enligt experter hotar USA:s beslut Huaweis överlevnad eftersom företaget är beroende av amerikansk elektronik för sina mobiler, skriver The Guardian.  

När DN talade med företagets nordiska konsumentchef Jacky Zhao tidigare i veckan medgav han att USA:s svartlistning gett ”en liten nedgång” i maj månads försäljning. Zhao utvecklade också sina tankar om det amerikanska beslutet:

– Det är inte bra att växa för enkelt, utmaningar gör dig stark. Som jag ser det så har det faktum att vi blivit en het potatis dessutom inneburit gratisreklam för oss.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod det felaktigt att Huawei är statsägt.