Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/huawei-sparkar-spionmisstankt-anstalld/

Ekonomi

Huawei sparkar spionmisstänkt anställd

Foto: Andy Wong/AP

Huawei har avskedat den anställde som gripits i Polen, misstänkt för spionage, rapporterar statlig media i Kina.

Samtidigt vill företaget understryka att det inte har något att göra med vad den kinesiske medborgaren anklagas ha gjort.

Rätta artikel

Företaget motiverar beslutet att sparka mannen med att händelsen gett företaget dåligt rykte.

Ytterligare en man greps på fredagen, en polsk medborgare. Enligt säkerhetstjänsten i landet är männen misstänkta för att ha spionerat för Kina med syfte att skada Polen. Den kinesiske mannen ska enligt polska medier tidigare ha arbetat vid Kinas konsulat i Gdansk.

Den polske medborgaren ska, enligt statliga tv-bolaget TVP, vara anställd vid telekombolaget Orange Polska, samt varit agent för polsk säkerhetstjänst.

Kinas ambassad i Warszawa har bett polska myndigheter att behandla fallet på ett rättvist sätt i enlighet med lagen och den gripnes rättigheter och intressen. Kinas utrikesdepartement vill få till ett möte med den gripne kinesiske medborgaren, rapporterar statlig media i Kina.

Departementet ”följer fallet noga” och vill se ett konsulärt möte så fort som möjligt.

De senaste månaderna har varit turbulenta för Huawei. I december greps det kinesiska telekombolagets finanschef Meng Wanzhou i Kanada, misstänkt för att bryta mot USA:s sanktioner mot Iran.

Amerikanska underrättelsetjänster har också hävdat att Huaweis teknik och utrustning skulle kunna användas av den kinesiska regeringen för spionage. Detta har lett till att flera länder övervägt att stoppa företaget från att bygga ut 5G-teknik i landet.

Ämnen i den här artikeln:

Polen
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt