Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/huawei-stammer-amerikanska-staten/

Ekonomi

Huawei stämmer den amerikanska staten

00:53. Kinesiska Huawei stämmer USA för att landet hindrat bland andra amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten.

Den kinesiska telekomjätten Huawei stämmer USA för att företagets produkter bannlysts i den amerikanska statsapparaten. Samtidigt anklagas Washington för att ha hackat Huaweis servrar och stulit mejl och källkod.

Rätta artikel

Genom en ny lag förbjuds amerikanska myndigheter att köpa den kinesiska telekomjätten Huaweis produkter och även att ha samröre med tredje parter som är Huawei-kunder.

Huaweis styrelseordförande Guo Ping under en presskonferens på torsdagen. Foto: Kin Cheung/AP

Skälet är misstankar om att företagets produkter fungerar som verktyg för kinesisk underrättelseverksamhet.

Nu har Huawei i en domstol i Texas lämnat in en stämningsansökan mot den nya lagen. Företaget kallar de amerikanska restriktionerna okonstitutionella och menar att kongressen agerat ”domare, jury och bödel” samtidigt.

– USA drar sig inte för att smutskasta Huawei men har aldrig lyckats redovisa bevis som underbygger restriktionerna.

– Därför är vi tvungna att vidta rättsliga åtgärder som en sista utväg, sade Huaweis vd Guo Ping på en presskonferens på torsdagen i Shenzhen, där bolaget har sitt huvudkontor.

Huawei är världsledande när det gäller att bygga ut 5G-nätet, som kommer att kraftigt öka kapaciteten för elektronisk kommunikation.

Guo Ping anklagade USA:s regering för dubbelmoral och hävdade att amerikanerna själva hackat sig in i företagets servrar och stulit såväl epostmeddelanden som källkod. Han presenterade dock inga konkreta bevis.

Washington är övertygat om att Huaweis utrustning kan manipuleras av Peking för att spionera på andra länder och sabotera vital kommunikation och uppmanar också andra stater att hålla sig borta från det kinesiska storbolagets produkter.

I april förra året förbjöds all personal i den amerikanska försvarsapparaten att köpa mobiler av de kinesiska märkena Huawei och ZTE.

Huawei är inte bara ledande på mobilnät utan även på hårdvara; företaget är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och är Apples och Samsungs tuffaste konkurrent på den globala mobiltelefonmarknaden.

Läs mer: Svenska mobiloperatörer beroende av spionanklagade Huaweis utrustning

Torbjörn Petersson: En bannlysning av Huawei kommer med en saftig prislapp