Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/huaweis-sakerhetschef-inte-kul-att-kallas-forradare/

Ekonomi

Huaweis säkerhetschef: Inte kul att kallas förrädare

Bild 1 av 2 Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA
Foto: Huawei
Bild 2 av 2 Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA
Foto: Huawei

Andy Purdy är säkerhetschef för kinesiska Huawei i USA. Han är amerikan, men hans egen president har svartlistat företaget på misstankar om spioneri.

– Ett intressant jobb i dessa tider kan man väl säga, men det är inte kul att kallas förrädare på hemmaplan, säger han i en intervju med DN. 

Den som läser hans cv har svårt att ifrågasätta hans patriotism – Andy Purdy har jobbat med cybersäkerhet både i Vita huset och hos USA:s departement för inrikes säkerhet. Han är juristen som blev säkerhetsexpert och sedan 2012 jobbat för Huawei.

– Med våra kunder och andra cyberexperter är det enbart positiv bemötande, andra har svårt att lyssna på fakta. Och det är klart det är lite besvärande att kallas förrädare i sociala medier, men det finns inga hot mot mig eller min familj.

I våras tog president Donald Trump den flera år långa misstänksamheten mot Huawei ett steg vidare när han förbjöd amerikanska företag att handla med företaget, som tillsammans med Ericsson är ledande inom den nya supersnabba mobila bredbandstekniken 5g.

Med den ökar sårbarheten för fientliga attacker, eftersom tekniken kopplar upp banker, energisektorn, sjukvård – en stor del av samhället och därmed enorma mängder data. 

Misstanken hos flera länder är att bolaget ska sälja produkter med olika typer av ”bakdörrar” som gör att kinesiska staten kan kan få tillgång till data eller avlyssna. 

Vad gör ni för att tvätta bort pariastämpeln?

– Vi vill samarbeta med alla för att gemensamt sätta upp en säkerhetsstandard för system och hårdvara, för att skapa skydd mot cyberskurkar, vilka de än är. Men för tillfället pratar inte den amerikanska regeringen med oss, säger, säger Andy Purdy.

– Och behövs det skriver vi gärna ett särskilt avtal med till exempel de nordiska länderna om att inte otillåtet skaffa oss tillgång till eller dela data med någon.

Och några bakdörrar finns inte, säger han:

– Det handlar egentligen inte om Huawei, utan om Kina - det är geopolitik. USA har varit dominerande i världen och ser Kina som en växande ekonomiskt och militär makt, som man måste skydda sig emot.

En del länder, till exempel Australien, har visat misstro mot Huawei på grund av en nationell lag som kräver att alla kinesiska medborgare måste bidra med underrättelser om de anmodas till det.

– Ingen lag kan tvinga Huawei att bygga bakdörrar eller leverera känsliga data till någon regering.

Andy Purdy hävdar att USA behöver Huawei mer än tvärtom.

– Men vi vill samverka med alla, vi vill inte dominera. Alla marknader mår bra av mångfald. Så jag hoppas att vi på sikt kan leverera 5g-nät även till USA.

Huawei har dock skruvat ner tillväxtprognoserna rejält på grund av svartlistningen.

– Vi har varit tvungna att hitta alternativ, en plan b. Det går, men vi vill väldigt gärna börja köpa amerikanska komponenter igen.

Hur långt har ni kommit med att ta fram ett eget mobilt operativsystem i stället för Android?

– Det arbetet är prioritet ett på konsumentproduktsidan.  Vi har haft framgångar, men det är mycket jobb med tester och att utveckla appar. Jag kan inte ge dig ett datum när det är klart.

Läs också: EU-rapport varnar för kinesiska attacker 

                    Ny lag kan bli vapen mot Huawei i 5g-striden