Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Huggsexa på legaliserad marknad för cannabis

RIO DE JANEIRO. Legaliseringen av cannabis i Uruguay har blivit en succé. Långt fler än vad staten trodde har registrerat sig för att köpa statligt cannabis. Nu rusar internationellt kapital till det lilla sydamerikanska landet för att investera i framför allt cannabis för medicinskt syfte.

– Vi ser en kraftig uppgång. Det är ett historiskt moment nu, säger Gustavo Robaina, på Monitor Cannabis, ett statligt forskningscenter i Uruguay.

I slutet av förra året gav Uruguay tillstånd till tretton bolag att använda cannabis för medicinskt syfte. Ett av bolagen är Medicplats som funnits i snart trettio år i Uruguay och producerat handsprit och latexhandskar. Bolaget har nu fått kapital från ett schweiziskt läkemedelsbolag till att börja producera cannabisoljan Epifractan. Den har en positiv effekt på personer som lider av epilepsi och minskar antalet konvulsioner, enligt bolaget. Läkare anser även att oljan har antidepressiva egenskaper.

– Vi ser bara början på hur denna marknad växer, säger Gustavo Robaina till DN.

Det statliga forskningscentret Monitor Cannabis gjorde förra året en undersökning som visade att 93 procent av alla dem som använder cannabisoljan för medicinskt syfte köper medicinen på den svarta marknaden.

– I och med att medicinen nu kan produceras legalt minskar pengarna till den organiserade brottsligheten, menar Gustavo Robaina.

Ett av de två bolag som fått statliga licenser till att odla cannabis i Uruguay är International Cannabis Corporation, ICC. Bolaget har sitt huvudkontor i Montevideo, men handlar sedan två år tillbaka sina aktier på börsen i Toronto. Bolaget är ett av de mest framgångsrika av de internationella cannabisbolagen som boomat på börsen den senaste tiden och lockat till sig många småsparare från Norden, framför allt från Finland. Vad som nu stärker bolagets aktie är att ICC i slutet av januari fick licens till att odla cannabis för medicinalt bruk även i Colombia, som till befolkningen är Latinamerikas tredje största land.

I början av februari fick också ICC grönt ljus av den uruguayanska regeringen till att bygga världens största växthus för cannabis som kommer att uppta en miljon kvadratmeter. Tanken är att växthuset i San José, fem mil norr om Montevideo, ska producera cannabis för medicinskt syfte till Tyskland, Kanada och Australien.

”När vi når full produktion kommer vi årligen att producera 120 miljoner gram cannabis”, skriver bolagets VD Alejandro Antalich, i ett pressmeddelande.

Försöket med att legalisera cannabis i Uruguay inleddes för fyra år sedan när president José Pepe Mujica fick genom en lag om att tillåta odling av cannabis i statlig kontroll. Sedan dess har det varit en lång resa fram till den 19 juli förra året då tolv apotek i landet började sälja cannabis för att röka. För att slå undan fötterna på den organiserade brottsligheten sattes priset på det statliga cannabiset så lågt som möjligt. Priset blev tio kronor per gram och genast övergav konsumenterna sina drogförsäljare. I stället blev efterfrågan så stor att i oktober och november tog den statliga marijuanan slut i Uruguay. Först nu producerar växthusen åter i takt med efterfrågan.

Ett annat problem har varit att USA försökt stoppa försäljningen av cannabis i Uruguay. Anledningen är att amerikanska banker inte får hantera pengar som kommer av drogförsäljning och eftersom alla banker som är verksamma i Uruguay har amerikanskt kapital har apoteken som fått licens av staten till att sälja cannabis hotats av att få sina bankkonton stängda. Hoten från USA har gått så långt att regeringen nu håller på skapa så kallade ”dispensorias” (dispensärer, en inrättning där läkareråd ges) som ska distribuera marijuanan till landets konsumenter. För att inte reta upp amerikanska banker kommer betalningen antagligen att ske med kontanter, eftersom pengarna då hålls utanför det amerikanska banksystemet. 

Fakta.Cannabis

ICC:s målsättning är att bli världens största producent av cannabis för medicinskt syfte.

De tre största cannabisbolagen i världen – Aurora Cannabis, Canopy Growth (WEED) och Aphria – kanadensiska och förbereder sig inför att cannabis antagligen kommer att legaliseras i landet under sommaren.

Lagstiftningen i Uruguay tillåter upp till 40 gram cannabis i månaden för personligt bruk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.