Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Humana nytt välfärdsbolag på börsen

Humana blir nästa bolag på börsen inom den omstridda sektorn av välfärdsbolag. Enligt planerna ska aktien börja handlas på Stockholmsbörsen den 22 mars.

Trots oklarheter kring frågan om vinster i välfärden kommer antalet bolag inom välfärdstjänster att växa. För nio månader sedan kom vårdjätten Capio in på börsen, i slutet av förra året noterades omsorgsbolaget Attendo och nu är det dags för Humana.

– Humana är en viktig aktör inom nordisk välfärd och en börsnotering, som medför en ökad synlighet och transparens, ses därmed som ett naturligt steg i bolagets utveckling, säger Rasmus Nerman, vd på Humana.

Bolaget verksamhet är personlig assistans och omsorg på flera områden. Humana största ägare är det brittiska riskkapitalbolaget Argan Capital. Totalt ska 12,6 till 14,5 miljoner aktier säljas till hugade investerare, enligt prospektet inför börsnoteringen. Prospektet är information till de som är intresserade att köpa aktier i bolaget.

Priset för aktien har satts i intervallet 54-62 kronor. Bolagets börsvärde kommer att hamna kring 3 miljarder kronor vilket gör att bolagets aktie placeras på listan för medelstora bolag på Stockholmsbörsen.

Att det finns ett intresse för bolag i den här sektorn visar de tidigare noteringarna av Capio och Attendo. Samtidigt finns det kritik mot att företag gör vinster på skattefinansierad verksamhet.

Exempelvis pågår regeringens utredning om vinstutdelning inom privat välfärd. Det innebär att det finns en politisk risk för investerarna och i prospektet där bolaget listar olika risker skriver man:

”Såväl valresultat som politiska beslut som leder till förändringar i tillämplig lagstiftning eller i synen på privata aktörers möjligheter att verka på lokal marknad kan ha betydande påverkan på Humanas verksamhet”.

Assistans och omsorg

Humana sysslar med personlig assistans och omsorg i olika former.

Bolaget hade 2015 en omsättning på nästan 5,6 miljarder kronor och gjorde en vinst före skatt på 149 miljoner kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.