Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/humlebrist-hotar-hipsterol/

EKONOMI

Humlebrist hotar hipsteröl

Antalet mikrobryggerier ökar stadigt och trenden är att använda mycket humle i ölen. Men den växande efterfrågan gör att det kan bli svårt att få tag på humle. Hårdast drabbas små, nystartade bryggerier.

I USA har humleodlarnas branschorganisation slagit larm om att de har svårt att möta efterfrågan.

– De hinner inte odla i den takt ölvärlden kräver, säger Peter Högström som är inköpare på Humlegårdens Ekolager, som säljer bland annat humle till småbryggerier.

Det är framför allt India pale ale, IPA, som kräver mycket humle, ofta tre–fyra gånger mer än vanligt öl. Peter Högström ser inga tecken på att trenden är på väg att avta.

– Bristen på framför allt fruktig amerikansk och nyzeeländsk humle kommer att öka. I alla fall om bryggerierna fortsätter att öka och man fortsätter brygga IPA.

Magnus Lindroos, vd på Malt-Magnus som också säljer humle till småbryggerier och privatpersoner tror inte att hans kunder vet om att humlen kan tryta.

– Jag tror inte de är så medvetna om det. Lyckligt ovetande, skulle man kunna säga. Jag försöker påtala för dem att de ska bunkra och inte vänta till i höst. I oktober börjar det nog bli rent på hyllorna, i alla fall om man vill ha de populära sorterna.

Humle skördas på sensommaren och hösten och nästa skörd kan börja säljas tidigast i december. Vissa amerikanska sorter kan dröja ända till februari–mars. Samtidigt som efterfrågan ökar stiger priserna.

Michel Ahlin Wigardt är förstebryggare på mikrobryggeriet Sthlm Brewing Co och han är inte orolig för deras produktion.

– Vi har ganska mycket och vi har förbokat en del. Vi använder också europeiska sorter som kommer att finnas.

Han tror att de som främst kommer att drabbas är nystartade bryggerier och bryggerier som är beroende av vissa sorter.

– Har man kärnprodukter som är beroende av amerikansk humle kanske man inte kan göra dem.

Michel Ahlin Wigardts tips till bryggare är att helt enkelt ta mindre, eller använda sig av europeisk humle.

– Det finns många europeiska sorter som faller i glömska i IPA-hetsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt