Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hundar på villovägar får United Airlines att stoppa djurtransporter

Husdjur med på flyget? Nej, inte i lastutrymmet om vovven ska färdas med amerikanska United Airlines. Däremot, om storleken tillåter, får hundar följa med inne i kabinen i bolagets plan.
Husdjur med på flyget? Nej, inte i lastutrymmet om vovven ska färdas med amerikanska United Airlines. Däremot, om storleken tillåter, får hundar följa med inne i kabinen i bolagets plan. Foto: Julio Cortez / AP

United Airlines stoppar temporärt transporter av husdjur i sina plans lastutrymmen. Efter en rad misslyckade djurtransporter har det amerikanska flygbolaget funnit för gott att se över verksamheten.

”Vi genomför en noggrann och systematisk översyn av vårt program för husdjur som reser med oss i lastutrymmen. Målet är att med förbättringar skapa bäst möjliga förhållanden för våra kunder och deras husdjur”, heter det i ett uttalande från United.

Stoppet gäller inte för husdjur som medföljer inne i kabinen, exempelvis mindre hundar, rapporterar tidningen USA Today. Även i sådana fall har United Airlines uppmärksammats i mindre smickrande sammanhang, som när en fransk bulldog i hundväska av kabinpersonalen placerades i bagagehyllan ovanför sittplasterna. Hunden visade sig vara död vid framkomsten till New York, efter en tre timmar lång inrikesflygning.

Läs mer: Hundvalp stängdes in i flygplanets bagagehylla – och dog där

I andra fall har United flugit hundar till fel destinationer. Som när två hundar förväxlades och den ena, en schäfer som skulle flyga inrikes till Kansas city, i stället hamnade i Japan. Familjen som väntade i staden i Mellanvästern på sin schäfer överraskades stort när personalen i stället kom fram med en grand danois.

Så småningom kom schäfern rätt, efter att under någon dag ha bekantat sig med förhållandena på en japansk flygplats.

United är det bolag i USA som ombesörjer flest djurtransporter med flyg i USA. Förra året blev det 138.178 transporter av totalt 506.994, fördelade på 17 flygbolag, enligt uppgift från USA:s transportdepartement.

United har kritiserats för att flertalet av de djur som dött under flygtransport i USA under de senaste fem åren har färdats med bolagets plan. Förra året dog 24 djur under flygtransport, varav 17 flög United.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.