Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hundratals-amerikaner-stammer-ericsson-for-is-mutor/

EKONOMI

Hundratals amerikaner stämmer Ericsson för IS-mutor

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Över 500 amerikaner som har skadats eller som har anhöriga som dött eller skadats i Irak-kriget stämmer Ericsson för att ha understött terrorkampanjer av al-qaida och IS. Detta sedan det tidigare i år framkommit att Ericsson kan ha betalat ut pengar till IS.

Grupptalan skickades in till en federal domstol i Washington DC på fredagen. Bakom den står 528 amerikaner bestående av personer som själva skadats och familjer och anhöriga som förlorat någon i attacker utförda av al-qaida eller IS i Irak, Syrien eller Afghanistan mellan åren 2005 och 2022.

I vintras medgav Ericsson regelbrott i Irak och hänvisade till en internutredning från 2019 där det framkom att det kan ha förekommit mutor och korruption från företaget till bland annat terrorgruppen IS. Det var först när medier, bland annat SVT:s Uppdrag granskning, började ställa frågor som företaget publicerade ett pressmeddelande tidigare i år.

I stämningsansökan menar personerna bakom grupptalan att Ericsson har ”medvetet stöttat en terroristkampanj som attackerade, dödade och skadade tusentals amerikaner i Irak, Afghanistan och Syrien” genom att bland annat ha betalat pengar till terrororganisationer som IS i samband med telekomföretagets verksamhet i Irak.

Exempelvis tar man upp fallet när Ericsson enligt sin egen internutredning betalade mellanhänder för att undvika tullen för att kunna ta en snabbare väg en tid när bland annat terroristorganisationen IS kontrollerade vissa transportrutter.

– ”Snabbvägen” var det alternativ som gjorde att Ericsson tjänade mest pengar, trots att det fanns en ”laglig väg”, som var nödvändig för att skydda oskyldiga amerikanska liv, säger Ryan Sparacino till DN, advokat och den som driver och utreder fallet åt personerna bakom stämningsansökan.

De riktar sig även in på att Ericsson inte lämnade Mosul i samband med att IS tog kontroll över staden 2014.

– I stället insisterade Ericsson på att stanna eftersom det, enligt deras åsikt, skulle vara ”förhastat” att lämna och att det skulle ”förstöra” Ericssons affärer. Det beslutet bröt mot amerikansk antiterrorlagstiftning och hjälpte terroristerna, säger Ryan Sparacino.

Enligt honom hoppas personerna bakom stämningsansökan på att Ericsson straffas om det som framkommit i Ericssons internutredning och i medier stämmer.

– Enkelt uttryckt, om Ericssons dokument är sanna och korrekta så måste personer sitta i ett federalt fängelse, säger han.

Tidigare har Ericsson även stämts av investerare i New York. I våras kom även en anmälan mot Ericsson till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet in om medhjälp till brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och folkmord samt medhjälp folkrättsbrott, men ingen förundersökning inleddes.

I en kommentar till DN skriver Ericssons pressavdelning att:

”Ericsson noterar att en stämningsansökan har inkommit till den federala domstolen i District of Columbia och bolaget kommer att bemöta dessa anklagelser. Vidare anser Ericsson att det helt saknas grund för att koppla bolaget till de handlingar som beskrivs i stämningsansökan.”

Ämnen i artikeln

Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt