Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hundratals får lämna pressat SSAB

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ståltillverkaren SSAB drar ner personalstyrkan med ytterligare nästan 500 personer efter ännu en brakförlust, ett hårt slag mot Oxelösund och Borlänge. Men vd Martin Lindqvist ser ljuspunkter i tunneln och på börsen stiger aktien som en raket.

Inför morgonens delårsrapport meddelade det skuld- och förlusttyngda bolaget att förhandlingar har inletts om en minskning av antalet anställda med högst 465 personer. Främst berörs verksamheterna i Oxelösund och Borlänge.

– Det här känns som ett hårt slag mot regionen. SSAB är ju en stor arbetsgivare inte bara för Oxelösunds kommun utan även för Nyköping och närregionen, säger Catharina Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund (S) om varslet.

Den sörmländska kommunen har redan en arbetslöshet på omkring elva procent enligt Arbetsförmedlingens statistik, en nästan dubbelt så hög nivå jämfört med riksgenomsnittet.

Det beror enligt Fredriksson på kommunens relativt stora flyktingmottagande.

– Vi behöver nu sätta oss ned tillsammans med andra intressenter och titta på hur vi kan möta de behov som kommer att uppstå. Vi har ju vuxenutbildning och sådana saker som vi kan sätta in, och det behöver vi resonera kring med till exempel Arbetsförmedlingen.

SSAB vill inte precisera hur många tjänster som beräknas försvinna i Oxelösund respektive Borlänge.

– Vi är ju i början av en förhandling, därför går vi inte ut med ett exakt antal per plats, säger Andreas Koch, chef för finansiell kommunikation på ståltillverkaren.

SSAB har, enligt uppgifter på bolagets webbplats, cirka 2 300 anställda i Oxelösund, där bolaget tillverkar stål och grovplåt. Verksamheten i Borlänge, som producerar tunnplåt, har cirka 2 000 anställda. Även Luleå och Stockholm och verksamheterna i Finland berörs i viss mån av den nya neddragningen.

Sedan samgåendet 2014 med finländska Rautaruuki har SSAB skurit bort cirka 1 300 anställda. Redan innan dagens varsel var planen att ytterligare 650 jobb skulle bort under 2016. Inräknat de nya neddragningsplanerna så kommer personalstyrkan att minska med totalt cirka 14 procent, enligt SSAB-chefen Martin Lindqvist.

– Det är en rätt rejäl förbättring av produktiviteten, sade Lindqvist när han presenterade delårsrapporten.

Delårsrapporten visar på en förlust före skatt på 1 051 miljoner kronor under fjolårets sista kvartal, exklusive jämförelsestörande poster. Under motsvarande period året före blev förlusten 82 miljoner kronor.

Försäljningen sjönk från 15 200 miljoner kronor till 12 499 miljoner kronor, en minskning med 18 procent. Jämfört med tredje kvartalet sjönk försäljningen med åtta procent.

– Om jag ska sammanfatta fjärde kvartalet 2015 med en mening så säger jag prispress och svag efterfrågan, sade SSAB-chefen Martin Lindqvist under presentationen av delårsrapporten.

En viktig förklaring till det kärva läget är att stålmarknaden svämmar över av billigt kinesiskt stål. Kina ökade under fjolåret sin exportvolym med 20 procent till rekordnivån 112 miljoner ton, enligt SSAB.

Men det finns ljuspunkter i rapporten: Kassaflödet är positivt och nettoskulden har minskat. Och under första kvartalet räknar SSAB att kunder genomför affärer som senarelades under slutet av 2015, och att volymerna därmed ökar på samtliga marknader.

Även om skuldberget har krympt något är SSAB:s skuldsättning fortfarande hög, vilket innebär en risk.

– Den europeiska kreditmarknaden är väldigt pressad. Och att i den situationen ha ett bolag med skulder som visserligen är två miljarder lägre än förra kvartalet men fortfarande ligger över 20 miljarder, det är klart att det innebär högre risk, säger Christian Kopfer, analytiker på Nordea, till TT.

Med sina kommentarer om förbättrade finanser försöker SSAB-chefen dämpa spekulationerna om en nyemission, enligt Kopfer. Själv räknar han i sina prognoser för SSAB än så länge inte med någon emission.

– Men om det inte blir bättre, och om kassaflödet skulle bli negativt löpande under 2016... Det i kombination med så pass höga skulder och en väldigt svag kreditmarknad i Europa, då blir det jobbigt.

Aktieplacerarna valde att ta fasta på de positiva signalerna. Vid tiotiden hade SSAB-aktien stigit med nästan 20 procent, vilket innebär att raset under januari och början av februari har återhämtats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.