Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hundratals-miljoner-fran-staten-ska-hjalpa-goteborg-genom-coronakrisen/

EKONOMI

883 statliga miljoner ska hjälpa Göteborg genom coronakrisen

De statliga stödpengarna behövs, och troligen mer därtill, enligt Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Här under en budgetdebatt i kommunfullmäktige i november.
Foto: Tomas Ohlsson

I vårens tilläggsbudget riktas 15 nya miljarder direkt till kommuner och regioner.

För Göteborgs del handlar det om totalt 883 miljoner kronor, varav 589 miljoner i dagens besked.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, tror att det kommer att behövas mer.

– Vi kommer använda pengarna för att täcka upp de ekonomiska hål som finns i verksamheterna, säger han.

Den svenska vården prövas svårt av den anstormning av patienter som följer med spridningen av det nya coronaviruset. Men även hemtjänst, omsorg, lokaltrafik och andra kommunala och regionala verksamheter står inför stora utmaningar.

För att hjälpa kommuner och regioner igenom krisen presenterade regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna på torsdagens morgon ett nytt stödpaket. Ytterligare 15 miljarder kronor går till kommuner och regioner i form av generella statsbidrag.

Finansminister Magdalena Andersson (S) under torsdagens presskonferens.
Foto: Pontus Lundahl/TT

– Detta är det största krispaket som någonsin lanserats för kommunerna och landstingen. Det innebär en väldigt stor frihet för dem att hantera pengarna utifrån hur det ser ut lokalt. Det kan vara för äldreomsorgen eller för att täppa till luckor i skatteintäkter eller stödja handeln eller trafiken, sade finansminister Magdalena Andersson (S) under presskonferensen.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

För Göteborgs del handlar det om lite drygt 589 miljoner kronor, utöver de 196 miljoner som aviserades den 20 januari. Det gör totalt 883 miljoner. Västra Götalandsregionen får samtidigt ett tillskott på 752 miljoner kronor medan region Halland får drygt 145 miljoner. Sedan tidigare har staten skjutit till drygt 250 respektive 48 miljoner till de två regionerna.

Beskedet om det utökade statliga stödet tas emot med varm hand i Göteborg.

– I kombination med tidigare satsningar närmar vi oss en miljard kronor, i direkt stöd från staten till göteborgarna under året, säger den socialdemokratiske gruppledaren i Göteborg Jonas Attenius.

Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborgs kommun. Arkivbild.
Foto: Tomas Ohlsson

– Det behövs verkligen nu. Vi måste skydda våra riskgrupper och få välfärden att fungera – och det kostar pengar, fortsätter han.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, kallar tillskottet välbehövligt, men säger samtidigt att Göteborg egentligen skulle behöva mer. Kostnaderna för bland annat personal ökar snabbt samtidigt som kommunens skatteunderlag krymper.

– Vi kommer använda pengarna för att täcka upp de ekonomiska hål som finns i verksamheterna så att göteborgarna kan garanteras sin välfärd och att vi också lindrar effekten av pandemin. Med stor sannolikhet kommer detta inte räcka utan vi kommer behöva täcka upp med egna pengar, säger han.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Jonas Lindstedt

Moderaterna har i Göteborg drivit igenom en sträng budget med stora besparingar. Axel Josefsson säger att det ger staden en möjlighet att bättre klara krisen.

– I alliansens har vi sedan vi tog över styret av Göteborg varit noggranna med att hushålla med göteborgarnas pengar och bygga upp reserver, så vi har ett bra utgångsläge att kunna hantera läget, säger han.

Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition i Göteborg, säger i ett pressmeddelande att det är en stor lättnad att Göteborg får ett utökat statligt stöd:

”Nu har Göteborg bättre möjligheter att kraftsamla för att minska smittspridningen och stötta alla stadens verksamheter”.

Stödet innebär ett tillskott på sammanlagt 22 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för 2020 som presenteras den 15 april. Kommunerna och regionerna föreslås få totalt 20 miljarder i generella statsbidrag 2020 i stället för de 5 som tidigare aviserats. 70 procent går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

Även de kommande tre åren ges tillskott till till kommuner och regioner på 12,5 miljarder varje år.

Dessutom kommer ytterligare två miljarder att gå till att kompensera kommuner och regioner för merkostnader kopplade till covid-19-utbrottet. Den kompensationen kommer därmed att uppgå till totalt tre miljarder kronor.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt