Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hur ska man tänka kring bostadsmarknaden?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En avmattning av prisutvecklingen gör att många på bostadsmarknaden kan känna oro. När är det rätt läge att sälja och köpa? Hur ska man göra med lånen?

DN har talat med fyra experter som ger sin syn på hur man som säljare och köpare ska tänka kring frågor om bostadsmarknaden i nuläget.

Foto: Adrian Leopoldson

Elisabeth Hedmark, privatekonom, Länsförsäkringar.

Om prisnedgången fortsätter – vad ska man tänka på som köpare och säljare?

– Som köpare är det nog bäst att sälja först för att veta hur mycket pengar man har att röra sig med för att köpa nästa bostad. Sälj först och köp sedan är en bra strategi om marknaden fortsätter att vara orolig. Räkna också extra noga: Vad har jag råd med? Framför allt – räkna med högre räntor. Vi ligger på extremt låga räntor i dagens läge, och det kommer att bli betydligt dyrare ränteutgifter framöver.

– Om man ska köpa en större lägenhet kan den, i kronor räknat, gå ned mer i pris även om den procentuellt går ned lika mycket som en mindre lägenhet. Det behöver därför inte bli en dålig affär om man ska bo där ett tag. Men några snabba, bra affärer, som man tidigare kunde göra, kan man nog inte räkna med längre.

– Som säljare ska man nog inte räkna med att få de här extra höga priserna som vi har sett tidigare. Man kanske får nöja sig med ett lägre pris. Och sälj först, för att köpa sedan. Om man inte har ett direkt behov av att flytta kan det vara läge att vänta med att sälja för att se vad som händer på marknaden, speciellt om man sedan ska köpa något dyrare.

Är det läge att binda räntan på lånet?

– Har man funderingar på att sälja snart – bind inte. Binder man räntan nu och behöver lösa de bundna lånen när man flyttar, kan det bli mycket pengar som går åt i ränteskillnadsersättning till långivaren. Bind inte räntorna för längre tid än man tror att man ska bo kvar.


Foto: Claudio Bresciani / TT

Harry Flam, ordförande Finanspolitiska rådet.

Vad ska man tänka på som köpare och säljare av en bostad?

– Som köpare beror det på hur långsiktigt man planerar. Om man är studerande och behöver en bostad på orten under ett begränsat antal år kanske man inte ska köpa en bostad nu. Det kan bli en nedgång och då förlorar man pengar. Men vet man med sig att man kommer att stanna kvar på orten och inte har planer på att flytta spelar några få procent hit eller dit inte så stor roll.

– Som säljare ska man veta att köparna blivit mer försiktiga och att priserna har gått ner några procent. Är det inte så att man måste sälja av familjeskäl kan man vänta tills det hela planat ut lite.

Ska man sälja eller köpa först?

– Vad jag vet – men det finns olika besked om det – är det en del banker som kräver att man säljer först och köper sedan. Men jag har hört motsatsen också, då folk har köpt och inte sålt. Man tar ju naturligtvis en större risk om man köper först och säljer sedan. Är det så att man säljer först och inte får tag på någonting så får man säkert tag på något man kan hyra. Eller så kan man komma överens om att man får bo kvar och tillträdet för köparen blir lite senare.


Foto: (c)Klemner Studio

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Om prisnedgången fortsätter under 2018 – vad ska man tänka på som köpare och säljare?

– Som köpare tycker jag att man ska ta sig tiden att fundera, jämföra och titta på flera bostäder. Det är ett stort privatekonomiskt beslut för de allra flesta. Om du ansöker om ett lånelöfte som ska bli ett lån, kanske du inte behöver maxa det. Räntorna är låga nu, men som bolånetagare tycker jag att man ska göra sin hemläxa och räkna på ett annat ränteläge. Beroende på hur din privata situation och familjesituation ser ut, kanske du ska tänka på att börja med en lägenhet som ligger längre ut, eller har en mindre yta.

– Som säljare skulle jag vilja trösta med att även om grannen sålde sin lägenhet snabbare och till ett högre pris, kommer du att kunna komma in på nästa bostad till ett lägre pris. Du skulle också kunna sälja först och köpa sedan, för att veta exakt vad du har att röra dig med. Det rådet skulle jag inte ha gett för två år sedan, för då var utbudet för litet.

Är det läge att binda räntan på lånet?

– Är man en person som vill veta exakt vad man ska betala varje månad, som vet vad man klarar av nu och framöver, och vill ha en rak amortering – då kan man binda. Skillnaden är inte så stor mellan rörlig och fast ränta. Det som talar emot att binda räntan är att om du vet att du ska flytta, så kostar det att lösa lånen i förtid. Det tror jag inte att alla är medvetna om. Ska du flytta snart kan det vara bra med rörlig ränta av den anledningen.


Christina Gustafsson, forskare vid institutionen för fastigheter och byggnader vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Bör man oroa sig för utvecklingen på bostadsmarknaden?

– Det finns många oklarheter, och precis som alla konsumentexperter säger så måste man veta hur stora utgifter man klarar av. Allt går bra så länge man har sin lön, och framöver ser vi lägre arbetslöshet, och inte så många orostecken på himlen. Men man måste vara säker på att man klarar av sina kostnader. Så det är något man måste räkna på – hur framtida kostnader kan se ut – utifrån olika antaganden.

Bör man köpa eller sälja först i nuläget?

– Just nu är det sälja först som gäller. Eftersom utbudet är ganska stort så är det enkelt att hitta något nytt, men då kan det bli så att man sitter med två bostäder. Först har man köpt sin drömbostad och så blir man inte av med den man har – då hamnar man i ett prekärt ekonomiskt läge.

Finns det någon som vinner på en prisnedgång?

– Det är klart att får man en nedgång på bostadsmarknaden så kan fler ha råd att köpa. Skulle vi se ett rejält frifall skulle fler grupper ha möjlighet att komma in på bostadsmarknaden.

  • Läs mer:

Experter: Det händer med bostadsmarknaden 2018

Så mycket har villapriserna stigit för 185 kommuner

Hushållens lån växer snabbare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.