Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hur-tycker-du-att-husby-centrum-har-forandrats/

Ekonomi

Hur tycker du att Husby centrum har förändrats?

Övervakningskamera i Husby centrum. Foto: Roger Turesson

Lugnare stämning men flera tomma lokaler på grund av renovering.

Så säger några boende och handlare i Husby centrum om hur de ser på torget i dag mot för två år sedan.

Berit Hallberg, 73. Foto: Roger Turesson

Berit Hallberg, 73, bott i Husby i 44 år:

– Det har blivit mycket lugnare på två år här i centrum. Förr stod de utanför butikerna helt öppet och sålde knark. Nu har de ingenstans att vara. De säljer lite här och där i bostadsområdena, men det har de väl alltid gjort. Sen släpps det en del killar från fängelset i höst så vi får se vad som händer.  Men jag känner mig inte otrygg. Övervakningskamerorna gör mig ingenting. Det borde finnas ännu fler.

Inga Harnesk, 89. Foto: Roger Turesson

Inga Harnesk, 89, bott i Husby i 45 år:

– Det är tråkigt att det är en byggarbetsplats här men vi får se vad som blir av köptorget nästa år. Jag går mest till Ica och apoteket. Saker som inte finns här handlar jag i Kista. En del frågar varför jag bor här men jag känner för orten. Jag blir ledsen om det är något som inte fungerar i Husby och brukar gå fram till ungdomar och prata lite och frågar hur de mår. Det kan ju vara värsta busarna men det bryr jag mig inte om. Vi är individer i samma samhälle och de ska veta att de syns och att vi bryr oss.

Hedvig Wiezell, 37. Foto: Roger Turesson

Hedvig Wiezell, 37, verksamhetschef på Folkets Husby:

– Själva torget och centrum är lugnt, vi har en familjär känsla här. Men många lokaler har stått tomma länge på grund av renoveringar och stora satsningar har gjorts på kameraövervakning och väktare. Att rusta centrum i sig är inte fel, men det går inte att bygga bort sociala oroligheter. Med fler kameror och fler väktare flyttar man i stället problemen till andra platser i Husby. Jag hoppas i stället på fler verksamheter utifrån folkets behov och mer rörelse snart. Sen får vi se vilken plan Svenska bostäder har, vilka aktörer som ges plats och att det förs en dialog med boende. Pratar vi samhällssäkerhet behöver vi också se vad det gör med ett område om man bär på en konstant oro för dödligt våld, att förlora söner och barndomskompisar i skjutningar. Det är en otrygghet.

Esme Güler, 52. Foto: Roger Turesson

Esme Güler, 52, bott i Husby i 20 år:

– Hela centrum är en byggarbetsplats nu men torghandeln gör att det blir liv och rörelse. Jag hoppas att det kommer fler företagare och kvinnliga företagare, som en kvinnlig frisör och en affär som säljer damkläder. Eftersom arbetslösheten är hög så vore ett kontor från arbetsförmedlingen bra att ha här. Om det är problem så ska det belysas och man ska inte vara rädd för debatter men debatten måste också vara nyanserad. Husby har mycket problem och bostadsområdena är otrygga men det finns en annan bild också, med ett centrum som har blivit tryggare och där det är harmoni. Nyligen hade vi även Husbyfestivalen som blev jättebra.

Salam Kurda, 63. Foto: Roger Turesson

Salam Kurda, 63, som 2017 stängde sin butik på grund av kriminaliteten i Husby centrum:

– Vi i företagarföreningen hade många diskussioner för att få i gång centrumhandeln igen och få hit poliser, kameror och vakter. Jag är glad att det efter flera år fungerar bättre. Men renoveringen har tagit för lång tid. Bygget påverkar och gör att företagarna inte lockas hit. Hyrorna kommer också gå upp.

Guldhandlaren Riadh Alsayfi med kunden Sara Ahmadi. Foto: Magnus Hallgren

Riadh Alsayfi, 63, har en guldbutik i Husby:

– Det är färre ungdomar som är samlade här på torget men det betyder inte att vi inte känner oss helt trygga, även om det är mycket bättre än tidigare. Det har blivit mycket lugnare än tidigare men man vet aldrig när det kan hända igen. Kunder har också blivit rädda för att komma till Husby. Men vi hoppas att det fortsätter bli tryggare framöver och att kunderna kommer när centrum öppnas upp igen. 

Staffan Kahn, 76. Foto: Roger Turesson

Staffan Kahn, 76, bott i Husby i 20 år:

– Vi märker att insatserna har minskat spänningarna just här i centrum. Det är mycket tack vare att polisen, väktare och kameror finns här. Man får hoppas att det fortsätter gå åt rätt håll. Men problemen har samtidigt flyttats till bostadsområdena. Servicebutiker vill jag se mer av i centrum, för det skapar mer av ett samhälle. Husby förtjänar ett bättre rykte än i dag. Det är oftast väldigt negativ rapportering. Journalistiken måste även ta med de bättre bitarna i sin bevakning.

Läs mer: Handlarna i Husby centrum som fick nog av våldet