Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hushållens skuldberg växer

Trots hot om amorteringskrav fortsätter hushållen att låna pengar. Och allra mest ökar bostadslånen.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att tillväxttakten för hushållens skulder i juni låg på 5,4 procent. Det är en viss ökning jämfört med maj månad, då tillväxten låg på 5,3 procent.

Allra mest ökar bostadslånen, som är den största delen av hushållens skulder.

Skuldberget fortsätter alltså att öka, trots att både Riksbanken och Finansinspektionen vill att hushållen ska amortera mer.

Samma inställning har regeringen, medan delar av oppositionen vill diskutera ett amorteringskrav. I november ska Finansiella stabilitetsrådet, där de båda myndigheterna och regeringen sitter, presentera ett förslag till bindande amorteringskrav.

Den försiktiga tillväxttakten i hushållens skuldsättning förändrar inte bilden, enligt Finansinspektionen.

- Vi är fortsatt oroade över den höga skuldsättningen och följer utvecklingen noga. Behövs det nya åtgärder kommer vi att göra mer, säger Karin Bohman Röding, pressekreterare på Finansinspektionen.

Totalt uppgick bankernas utlåning till hushåll till nästan 3 000 miljarder kronor i juni, efter en ökning med 147 miljarder kronor på ett år. Ökningen av bolån stod för 129 miljarder. Det motsvarar en tillväxttakt på 5,7 procent i juni.

Jens Magnusson, privatekonom på banken SEB, tycker det är logiskt att hushållen lånar när räntan är så låg som i dag. Han är inte så oroad över nivån som skulderna ökar.

- Man behöver bara backa några år så var tillväxten dubbelt så hög. Vi ser också att fler amorterar och att färre efterfrågar amorteringsfria lån, säger Jens Magnusson.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på banken Nordea, ser en viktig orsak till att hushållen fortsätter att låna.

- Vi måste ha någonstans att bo, efterfrågan på bostäder är hög samtidigt som utbudet är litet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.