Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hushallens-sparande-pa-rekordniva/

Ekonomi

Hushållens sparande på rekordnivå

Sparandet är på den högsta nivån sedan SCB började mätningarna 1996.
Sparandet är på den högsta nivån sedan SCB började mätningarna 1996. Foto: Henrik Isaksson/TT

Hushållens finansiella sparande ökade till en rekordnivå under andra kvartalet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Den främsta orsaken var ovanligt stora nettoinsättningar på bankkonton och nettoköp av aktier och fonder under perioden.

TT Text

Under andra kvartalet uppgick nysparandet minus ökningen av skulder till 140 miljarder kronor. Det är det högsta uppmätta finansiella sparandet under ett kvartal sedan SCB började mätningarna 1996, och en ökning med 17 miljarder kronor jämfört med kvartalet före.

I slutet av andra kvartalet hade hushållens finansiella förmögenhet nästan återhämtat sig från raset under första kvartalet.

Nettoinsättningarna på sparkonto uppgick till 73 miljarder kronor. Detta trots att många bolag i år valt att avstå aktieutdelningar som vanligtvis betalas ut under andra kvartalet. SCB hänför ökningen till en fallande hushållskonsumtion under coronapandemin. Dock var insättningarna på bankkonto lägre än rekordnoteringen i första kvartalet.

På grund av den kraftiga börsuppgången under kvartalet ökade hushållens finansiella nettoförmögenhet med cirka 900 miljarder kronor till totalt 11.154 miljarder kronor.

Ägande i bostadsrättsandelar ingår i sparbarometern och marknadsvärdet på hushållens bostadsrätter föll 1,4 procent under kvartalet.

Ämnen i artikeln

SCB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt