Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Husrannsakan mot Professorstiftelser

Polisen har gjort husrannsakan mot börsbolaget Karo Bio och det närstående forskningscentrat Novum. Misstanken är mutbrott.

Det var i förra veckan som Riksåklagarens enhet mot korruption med polisens hjälp genomförde husrannsakningar på bland annat det börsnoterade forskningsbolaget Karo Bio och tre nära anknutna forskningsstiftelser på Karolinska Institutet. De tre stiftelserna finns vid forskningsbyn Novum i Huddinge.

Till Sveriges Radios Ekoredaktion säger vice överåklagare Björn Blomqvist att de hämtat material och att utredarna nu ska titta på detta och se vilka slutsatser man kan dra.

- Det lär dröja en tid, säger han till Sveriges Radio.

De tre stiftelserna har styrts av en av Sveriges mest inflytelserika professorer, Jan-Åke Gustafsson. Han är även prefekt vid två institutioner på KI med nära koppling till stiftelserna. Han har dessutom flera kopplingar till börsbolaget Karo Bio. Han är initiativtagare, styrelseledamot, konsult och aktieägare i bolaget vars forskning sker i nära samarbete med Karolinska Institutet.

Dagens Nyheter har under hösten bland annat berättat hur Jan-Åke Gustafsson sålt ett mycket viktigt patent, som upptäcktes av två medarbetare på institutionen, för en dollar till börsbolaget. Det är samma bolag som betalar runt en miljon kronor årligen till Jan-Åke Gustafssons privata börsbolag.

En av nyckelpersonerna bakom stiftelserna är försvarsminister Leni Björklund. Hon har varit Jan-Åke Gustafssons partner sedan slutet av 80-talet. Då var hon landstingsråd i Stockholms län. Även hon har en mindre aktiepost i Karo Bio.

Enligt Sveriges Radio är varken Jan-Åke Gustafsson eller någon annan ansvarig i dag misstänkt för brott. Däremot måste det finnas en allmän skälig misstanke om brott för att åklagaren kan besluta om husrannsakan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.