Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Huvudaktörerna i budgetkrisen i USA

De som bestämmer.


John Boehner

Talman i representanthuset och republikan. Född 1949 i Ohio. Jobbade upp sig inom plastindustrin innan han valdes in i kongressen 1990. Han har suttit där sedan dess – något som i dag är rätt ovanligt bland republikanerna. Boehner har följt Teaparty-anhängarnas kompromisslösa linje gentemot Vita huset. Inte förrän häromdagen märktes en ny linje.

Harry Reid

Demokratisk senator och majoritetsledare i Senaten. Född i Nevada 1939 och en politisk veteran med långa studier i statsvetenskap, historia, juridik och ekonomi bakom sig. Har suttit i kongressen sedan 1987.

Reid har kategoriskt avvisat alla försök att sinka eller sabotera ”Obamacare”, och tycks smått förbluffad över hur långt läget har dragits.

Barack Obama

President i USA. Demokraten Obama valdes i fjol för en andra period. Delvis gick han till val på den stora sjukvårdsreformen Affordable Care Act, som erbjuder sjukförsäkring till flertalet amerikaner. ”Obamacare”, som lagen kom att kallas, är ett välfärdsskynke för många republikaner och har motarbetats. Reformen är dock lag och sjösatt. Obama tänker inte nagga på den i några förhandlingar, och ser republikanernas beteende som farligt inte bara för USA:s utan hela världens ekonomi.

Ted Cruz

Republikansk senator. Född 1970 och uppvuxen i Texas. Advokat och ny, ”freshman”, i senaten, där han suttit sedan årsskiftet. En färgstark företrädare för Tea Party-rörelsen, som ligger långt åt höger. Hans maratontal hade aldrig möjlighet att stoppa någon omröstning, men talet kom illustrera den skarpa motsättning som råder mellan de politiska lägren i kongressen. Likväl har Cruz fått häftig kritik även från de egna. Men han har också stort stöd inom Tea partyrörelsen, inte minst i Texas, som han företräder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.