Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hyresgastforeningen-en-farlig-utredning/

Ekonomi

Hyresgästföreningen: En farlig utredning

Erik Elmgren, biträdande förbundschef på Hyresgästföreningen, varnar för att utredningarna kan leda till marknadshyror.
Erik Elmgren, biträdande förbundschef på Hyresgästföreningen, varnar för att utredningarna kan leda till marknadshyror. Foto: Kristian Pohl

Utredningen om hur mycket läget ska slå igenom i hyran är farlig, menar Hyresgästföreningen – liksom flera andra pågående utredningar om hyresrätten.

– De går ut på att minska inflytandet för hyresgästerna och ge mer inflytande till hyresvärden, säger Erik Elmgren, biträdande förbundschef på föreningen.

Han varnar för att det kan leda till marknadshyror.

Hyresgästföreningen tycker inte att staten ska lägga sig i när föreningen och hyresvärdarna förhandlar om hyrorna.

– Läget är redan en viktig del av en lägenhets bruksvärde och det är något vi tar hänsyn till, tillsammans med andra egenskaper som finns i och kring en lägenhet, säger Erik Elmgren.

– En förhandling är den bästa prissättningsmekanismen där man väger samman bådas intressen, både hyresgästen och hyresvärden, så att det blir en rimlig kompromiss, tillägger han.

Föreningen har inget emot att kommissionen gör en genomgång av hur lägesfaktorn har slagit igenom sedan allmännyttans ställning förändrades 2011.

– Det kan vi till och med välkomna, säger Elmgren.

– Men att man sedan ska komma med förslag på hur man kan höja hyran för människor som bor i centrala lägen ännu mer, eller i lägen där man tycker att läget inte slagit igenom tillräckligt, där är vi kritiska, tillägger han.

Ser ni det här som ett steg mot marknadshyror?

– Ja, när man börjar komma med förslag på hur man kan uppgradera läget som man inte tycker har slagit igenom på en del orter, då kan det vara ett första steg mot marknadshyror, svarar Elmgren.

Även hos Sveriges Allmännytta, branschorgan för drygt 300 allmännyttiga bostadsföretag, är tongångarna skeptiska. Det är förvisso bra att kommissionen gör en genomgång, men organisationen värjer sig mot att den ska komma med skarpa åtgärder.

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, pekar på att direktiven säger att kommissionen ska se om läge och kvalitet har beaktats i ”tillräcklig utsträckning”.

– Men vad är tillräckligt? Hur stor ska skillnaden vara mellan en lägenhet som ligger på Södermalm i Stockholm jämfört med en liknande i Farsta, frågar han sig.

– Det är något som staten inte ska in med – det måste vara något som parterna ska bestämma, tillägger han.

Läs mer: Minerad mark när läge och hyra ska utredas

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt