Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 12:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hyreshojningarna-hogre-an-pa-flera-ar/

Ekonomi

Hyreshöjningarna högre än på flera år

Foto: Magnus Hallgren

Årets hyreshöjningar är, i genomsnitt, de högsta på sex år.  Hyresgästföreningen är kritisk till utvecklingen och menar att den orsakar problem på flera plan.

– Vi måste bryta den här trenden. När människor får mindre pengar i plånböckerna får det konsekvenser för hela samhällsekonomin. Vi ser också att trångboddheten i hyresrätter har ökat, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. 

Hyrorna har höjts med i genomsnitt 1,9 procent under 2019, enligt Statistiska centralbyrån, vilket går att jämföra med 1,1 procent året innan. Senast ökningen var så stor var 2013, då höjningen var 2,1 procent.

Det har sedan tidigare funnits oenighet mellan Hyresgästföreningen och dess motparter. Sveriges Allmännytta välkomnar trendbrottet.

– Vi anser att det är en välbehövlig justering för att kunna upprätthålla bra bostäder på längre sikt. Vi behöver ha en viss täckning för våra kostnader i förvaltningen, och det har inte vi haft på ett antal år, säger Susanna Höglund, chefsekonom.

Även branschorganisationen Fastighetsbolagen har förespråkat högre hyreshöjningar, för att kunna finansiera både underhåll och framtida byggande. Men Hyresgästföreningen anser att de boende redan betalar mer än tillräckligt. 

– Det är väldigt lönsamt att äga hyresfastigheter, kommenterar Erik Elmgren. 

Gäller det även dagens nyproduktioner, med tanke på att det är dyrt att bygga och att köpa mark?

– Ja, hyresnivån på nyproduktioner är jättehög, så den täcker mer än väl den investering som görs, säger han. 

Men Susanna Höglund delar inte bilden. 

– Vi ser att kostnaderna har ökat i en annan takt än hyrorna för sådant som värme, el och vatten. Vi behöver kunna upprätthålla en bra kvalitet framåt – annars ser vi en risk att hyreshus kan komma att förfalla, för att man inte klarar förvaltningen på det sätt som behövs.

På vissa håll i landet är hyreshöjningen betydligt högre än genomsnittet. I Sölvesborg, Töreboda och Trosa har hyreshöjningen legat på mellan 12 och 16 procent, enligt Hyresgästföreningen.

Landets högsta hyror finns, inte helt oväntat, i Stockholmsområdet. Täby, Nacka, Stockholm, Vaxholm och Haninge toppar listan. En del av förklaringen till att just de kommunerna har högst hyror, är, enligt Elmgren, att tre av dem saknar kommunala bostadsbolag.

– Det är kommuner som har sålt ut sin allmännytta. Vi tycker att det är ett viktigt bostadspolitiskt redskap för en kommun att ha med. Har man inget kommunalt bostadsbolag är hyrorna generellt högre, menar han.

Hyresgästföreningens oro är störst för nyproducerade hyresrätter, som de anser är för dyra. Enligt Erik Elmgren måste den som vill bo i en nyproducerad lägenhet vara beredd att lägga 54 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnaden.

– Det är verkligen en skräcksiffra, som redan nu slår i taket för vad människor kan betala. Och ändå ökar hyrorna, konstaterar han.