Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hyresnämnd stoppar Airbnb-uthyrning

Foto: Alamy

Stockholms hyresnämnd stoppar en kvinna som hyrde ut sin bostadsrätt på Södermalm till en rad olika turister genom uthyrningssajten Airbnb, skriver SvD Näringsliv.

Det är första gången som hyresnämnden prövar ett ärende som gäller dygns- eller veckovis andrahandsuthyrning via den populära sajten.

Det var bostadsrättsinnehavaren som vände sig till hyresnämnden eftersom hon, i motsats till bostadsrättsföreningen, ansåg sig ha rätt att fritt hyra ut sin bostad till turister.

Hyresnämnden säger i sitt beslut att föreningen har befogad anledning att vägra samtycke. Förutom att uthyrningen liknar kommersiell hotellverksamhet väger nämnden också in i beslutet att det kan vara störande för andra boende när många okända personer rör sig i fastigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.