Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-26 15:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/i-dag-ar-till-och-med-90-talisterna-insatta-i-sin-energiforbrukning/

EKONOMI

”I dag är till och med 90-talisterna insatta i sin energiförbrukning”

Butikschef Benita Thunberg på Elon i Barkarby har märkt ett snabbt växande intresse för produkternas energieffektivitet.
Foto: Paul Hansen

När temperaturen sjunker rustar allt fler hushåll för att hålla vinterns elkostnader i schack. Men hur undviker man energitjuvar i hemmet? Till vitvarubutikerna i Barkarby kommer kunderna pålästa och de vet vad de vill ha: Energisnålt.

På Elon i Barkarby är Lena och Anders Biärsjö på jakt efter ett nytt kylskåp. Egentligen är det inget större fel på deras gamla. Problemet är att de inte vet hur mycket energi det drar och nu när vintern närmar sig gäller det att vara redo.

– Energiförbrukningen är högst prioriterat nu. Det är därför vi ska byta, annars fungerar kylskåpet som vi har, konstaterar Anders Biärsjö.

För att Lena och Anders ska kunna se vilken elförbrukning de olika kylskåpen har kan de titta på energimärkningen som visar hur energieffektiv en produkt är på skalan A till G.

Inför dagens shoppingtur har de läst på om det nya energimärkningssystemet, men de tycker att det är svårt att veta vilken energiklass man ska nöja sig med.

Lena och Anders Biärsjö letar med ljus och lykta efter ett nytt energisnålt kylskåp.
Foto: Clara Wasell

Butikschef Benita Thunberg är på plats för att hjälpa dem att navigera bland de olika nivåerna. Hon har märkt ett snabbt växande intresse för energiförbrukning hos kunderna.

– Förr ville man hellre att en produkt skulle se cool ut eller vara billig. I dag är det energiförbrukningen som är intressant. Det är helt otroligt vad folk har börjat bry sig om sin elförsörjning, till och med 90-talisterna är insatta, säger Benita Thunberg.

Inför vintern ska Lena och Anders Biärsjö även investera i energisnåla lampor samt en energimätare som kan visa hur mycket el deras hushållsprodukter drar. Hittills har de diskat för hand hemma. Men efter att nyligen blivit varse om att energiförbrukningen är högre vid handdisk än med maskin står nu också en diskmaskin på inköpslistan.

– Det blev jag lite putt över. Man har känt sig så redig när man står och diskar för hand och tänkt att ”nu använder jag ingen el”. Så var det tvärtom, säger Lena Biärsjö.

Energimärkningen har funnits i 25 år, den är gemensam och obligatorisk för alla EU-länder. Från och med förra året ersattes den gamla A+märkningen med betygen A till G. Det nya systemet skulle göra det enklare för konsumenten att tolka etiketten.

På kylskåpet sitter den nya energimärkningen där den gamla A+skalan är ersatt med betygen A till G. Janne Andersson är delägare på Elon Barkarby.
Foto: Paul Hansen

Energimärkningen visar inte bara vilken energiklass en produkt tillhör utan också hur effektiv modellen är och hur många kilowattimmar den drar per år eller per 100 tvättar och diskar.

– Det som är så bra med energimärkningen är att den synliggör egenskaper som konsumenten annars inte skulle se vid köpet. Det är viktig information att ha för att göra välgrundande beslut, tycker Helena Holm som är projektledare på Energimyndighetens Testlab.

Inledningsvis kommer det att vara svårt för produkterna att nå upp till betyg A. Syftet är att skapa utrymme för produktutveckling.

– Det gör man genom att ställa högre krav på varje nivå. Det nya systemet är mer anpassat till dagens produkter. Teknikutvecklingen går hela tiden framåt och energimärkningen måste hänga med, förklarar Helena Holm.

I grannbutiken Mediamarkt har butikssäljaren Lala Liu också sett ett skifte i kundernas önskemål. Han får dagligen frågor om vilken elförbrukning olika varor har.

Butikssäljaren Lala Liu hjälper kunderna att räkna ut hur mycket de kan spara in på sina elkostnader.
Foto: Clara Wasell

– Förut ville folk ha en bra tvättmaskin till ett bra pris. Nu vill de snarare ha det strömsnålt och prisvärt, berättar han.

I dag finns det många energisnåla alternativ på marknaden och det kan vara svårt att veta hur man ska tänka. Lala Lius bästa tips är att väga olika faktorer mot varandra.

– Många undrar hur mycket de kan sänka sina elkostnader. Genom att titta på produkternas energiförbrukning går det att räkna ut hur mycket kunden kan spara in på ett år, baserat på hur ofta de tvättar till exempel.

I gången bredvid står Hans Risland och studerar energimärkningen på tv-apparater. För några år sedan hade han inte brytt sig om att titta på elförbrukningen.

– I dag var första gången i mitt liv som jag frågade om det. Man har ju läst mycket om dyrare elpriser och då började jag fundera, hur mycket energi drar en tv egentligen?

Efter att ha rådfrågat personalen har Hans Risland kommit fram till att energiförbrukningen på en tv inte är tillräckligt stor för att det skulle påverka honom i ett potentiellt köp.

För att tackla vinterns elpriser har han, enligt egen utsago, ”krigat med sin fru” om huruvida sommarstugan ska stå låguppvärmd.

– Och till mina ungar har jag sagt att ”tomma rum är mörka rum”. Det fick vi lära oss när jag var liten. Lampor ska inte stå på, så är det.

Rolf Nesselsten tycker inte att det nya energimärkningssystemet är något att ha. ”Varför lägga pengar på att ändra någonting som fungerar?”, undrar han.
Foto: Paul Hansen

Kunden Rolf Nesselsten har kommit till Barkarby för att investera i en ny kaffemaskin.

Har du koll på energimärkningen?

– Om jag har koll? Ja, jag är snart 80 år och har bott 40 år i hus. Jag har järnkoll.

Det visar sig att Rolf Nesselsten är en självutnämnd expert när det kommer till att hålla elpriset nere. Det bästa tricket, enligt honom, är att sänka värmen och klä sig i varma tofflor och tjocka tröjor.

Rolf Nesselsten är bekant med den gamla A+märkningen och är inte mycket för att ändra ett vinnande koncept.

– Titta bara på valet som var nu. Det var ett fiasko från början till slut, med långa köer för att folk skulle ta lappar bakom en skärm. Varför ändra på någonting som är bra? Jag tycker det gamla systemet var bättre.

Med det sagt är det dags för Rolf Nesselsten att bege sig hemåt för en premiär av sin nya kaffemaskin. Kanske iförd varma tofflor.

Luftvärmepumpar har blivit en populär investering för att minska elkostnaderna.
Foto: Paul Hansen

Ämnen i artikeln

Elpriset
Elnätet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt