Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/i-dag-betalar-norge-20-ganger-mer-an-sverige-for-strommen/

EKONOMI

I dag betalar Norge 20 gånger mer än Sverige för strömmen

En kilowattimme beräknas kosta nästan 20 gånger mer i Kristiansand jämfört med Stockholm på fredagen.
En kilowattimme beräknas kosta nästan 20 gånger mer i Kristiansand jämfört med Stockholm på fredagen. Foto: Johan Nilsson/TT

På fredagen kostar elen 20 gånger så mycket för en person som bor i södra Norge jämfört med en person som bor i södra Sverige. Det visar elbörsen Nordpools statistik.

I veckan har elpriset i Norges västra och östra elområden satt nya rekord. På torsdagen minskade elpriset något, men var inte i närheten av de svenska prisnivåerna.

Norge är likt Sverige indelat i olika elprisområden. I Norges två norra elområden har strömmen varit relativt billig, och kostar runt 1,5 öre i svenska kronor per kilowattimme på fredagen. Det visar den nordiska elbörsen Nordpools prognos. I Sveriges två nordliga elområden kostar en kilowattimme i genomsnitt ungefär 17 öre.

Men i Norges sydligare områden är elen betydligt dyrare. Där finns tre elområden och på fredagen ligger priset i genomsnitt på mellan 2,5 och 3,6 kronor per kilowattimme. Motsvarande pris i Sveriges två södra elområden är just under 18 öre per kilowattimme.

Med andra ord kommer priset för en person som bor i Kristansand i Norge, som tillhör det elområde som kommer ha det dyraste priset på fredagen, betala 20 gånger så mycket för sin el än någon som bor i Stockholm.

Norska Nettavisen skriver att Norge på fredagen väntas exportera över 40 gigawattimmar el till Danmark och Tyskland, samtidigt som åtta gigawattimmar importeras från England.

Redan i mitten av juli rapporterade NRK om de höga elpriserna i landet. Då var strömmen 50 gånger dyrare i Oslo jämfört med Stockholm, och elen hade bara varit billigare i den norska huvudstaden en enda månad under det senaste året.

– Sverige har en god överföringskapacitet mellan norr och söder. Dessutom har de mycket vindkraft, som pressar ned priserna, sade elanalytikern Lene Hagen då.

Läs mer:

Svenska kraftnät har investeringsplan på 100 miljarder

Farhågan i vinter: Elanvändare kan kopplas bort

Energiministern stänger inte dörren till nya elprisstöd

Ämnen i artikeln

Norge
Elpriset
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt