Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/i-dag-kommer-domen-i-allra-malet/

EKONOMI

I dag kommer domen i Allra-målet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I dag väntas hovrättens dom i det uppmärksammade fallet kring fondförvaltaren Allra, som tidigare var en del av premiepensionssystemet.

TT Text

De fyra män som stod åtalade för mutbrott och trolöshet mot huvudman friades i tingsrätten förra året. Åtalet gäller en värdepappersaffär som köpts via bolaget Oak Capital till Allras fonder till ett, enligt åklagaren, alltför högt pris.

Åklagaren menar att svenska pensionssparare snuvats på minst 137 miljoner kronor i den omtalade affären. En stor summa pengar ska dessutom ha betalats ut till några av de inblandade.

Hovrätten har gått igenom ärendet och väntas meddela sin dom i dag klockan 10.

När Pensionsmyndigheten skickade in sin överklagan efter tingsrättsdomen skrev den att: ”Tingsrätten har i sin dom på ett fundamentalt sätt brustit i sin prövning av trolöshetsbrottet.”

Eftersom Allra har förvaltat andra människors pengar har pensionsspararna stått i förtroendeställning till dem. Bolaget är då skyldigt att inte missbruka den ställningen.

I åtalet hävdas att fondförvaltarna missbrukat sin ställning i och med den värdepappersaffär som blev långt dyrare än nödvändigt, och dessutom gjort sig skyldiga till mutor eftersom flera av de inblandade fick utbetalt mångmiljonbelopp när affären gick igenom.

Detta har inte tingsrätten prövat ordentligt, menar åklagaren Thomas Hertz.

”Tingsrätten har underlåtit att pröva väsentliga delar av åtalen och de omständigheter som åberopats till stöd för dessa.”, skriver Hertz i sin överklagan.

Åklagaren har yrkat på mellan fem och sju års fängelse för de fyra männen.

Själva bevisföringen gällande transaktioner mellan bolag och de åtalade var inte en tvistefråga i tingsrätten. Däremot ställde tingsrätten frågan om priset på värdepappersaffären hade varit ”oskäligt högt”. De fann att det inte var bortom rimlig tvivel att en affärer med liknande provision förekommer.

Den tidigare vd:n för Allra sade efter tingsrättsdomen att han ”inte begått något brott” utan istället bevisat att ”PPM-spararna tjänat över 120 miljoner i det som i media har beskrivits som en härva.”

Ämnen i artikeln

Fonder
Allra
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt