Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/i-sverige-accepterar-vi-att-folk-dor-pa-arbetet/

Jobb & karriär

”I Sverige accepterar vi att folk dör på arbetet”

Bilden från en arbetsplatsolycka 2014 i Hjorthagen i Stockholm där två byggarbetare omkom och en skadades. Foto: P-O Sännås/TT

STAVANGER/STOCKHOLM. Dödsolyckorna på arbetsplatserna i Sverige minskade förra året. Men på byggen ökade de. 16 personer omkom, vilket är fyra fler än året innan. 

– I Norge accepteras det inte att man har en oljeplattform där personer dör. Men i Sverige accepterar vi att folk dör på arbetet, säger Ulf Kvarnström, ombudsman med ansvar för säkerhetsfrågor på fackförbundet Byggnads.

Alexander Kiellandolyckan 1980 där 123 människor dog chockade norrmännen. Det var landssorg, inställda tv-program och en gemensam övertygelse om att det aldrig fick hända igen. 

– När 123 personer dör får säkerhetsarbetet helt andra dimensioner. Tidigare fanns det en cowboymentalitet på plattformarna, men nu inriktades arbetet helt på att vi ska kunna arbeta säkert i Nordsjön, berättar Ole Andreas Engen som är professor i säkerhet, ekonomi och planering på universitetet i Stavanger.

Olyckan sammanföll med en utveckling av arbetsmiljölagen. Det fanns regelverk på plats, politisk press och arbetstagarorganisationer som tryckte på. Ett starkt trepartssamarbete växte fram i Norge där facket fick en betydande roll.

Ole Andreas Engen, professor i säkerhet vid universitetet i Stavanger. Foto: Lars Lindqvist

– Det har utvecklats ett väldigt sinnrikt system där myndigheterna bara sätter generella krav. Det är företagen själva, ihop med facket, som är ansvariga för att utveckla det i detalj, allt från systemen, hur de ska styra, till teknologin, förklarar Ole Andreas Engen.

Säkerhetstänkandet inom oljeindustrin avspeglar sig också inom byggbranschen i Norge. 2018 dog det ungefär hälften så många inom byggindustrin i Norge som i Sverige, om man tar hänsyn till antalet anställda i respektive land, enligt statistik från arbetsmiljöverken i Norge och Sverige. Det beror på flera saker, men en är det metodiska säkerhetsarbetet i Norge, menar både industri, fack och Arbeitstilsynet.

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Foto: Pressbild

Även i Sverige samarbetar företag och fack. Särskilt skyddsombuden har en stark roll. Men inom vissa branscher minskar trots det inte dödsolyckorna. De mest drabbade är processindustri, jord- och skogsbruk, transport och byggbranschen.

– Totalt är det en nedgång på nästan 20 procent under 2019, från 58 till 48 personer, så vi är nere på 2016 års nivå. Men det ska vara noll. Ingen ska omkomma på jobbet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem och fortsätter: 

– Det finns några saker som återkommer, både branscher och händelser. Ofta kan vi se att det har mycket att göra med säkerhetskulturen. Man måste ha ett systematiskt säkerhetsarbete som fungerar varje dag.

Ulf Kvarnström, ombudsman med ansvar för säkerhetsfrågor på fackförbundet Byggnads. Foto: Press

Fram till december 2019 hade 3.365 personer skadats i en olycka inom byggindustrin i Sverige. Ulf Kvarnström är ombudsman på Byggnads som samarbetar med branschorganisationen om statistiken. 

– Arbetsmiljön på en oljeplattform och ett bygge ser snarlik ut: Det är risk för fall, drunkning, risk för exponeringar av oljor, läckage och explosioner, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att jämföra en plattform med ett företag med anställda som kanske byter arbetsplats två gånger om dagen. Det finns få förinbyggda säkerhetssystem på svenska byggarbetsplatser, det saknas ofta fasta och temporära skyddsutrustningar och man har för lite personlig skyddsutrusning. Hade det varit plattformskvalitet på svenska byggen hade vi inte haft så många fallolyckor som vi har. 

Alla som arbetar med säkerhet – från Arbetsmiljöverkets generaldirektör till industri och fack – är överens om att det handlar om att skapa en god säkerhetskultur. 

Inom byggindustrin i Sverige finns olika åsikter hos fack och arbetsgivare om hur en bra säkerhetskultur skapas. Arbetsgivarna menar att det handlar om att få individer att ta mer ansvar för arbetsmiljön. Facket anser att det måste vara arbetsgivaren som har huvudansvaret för säkerhetskulturen.

Läs mer:

Nödropet: ”Mayday, mayday! Kielland välter” 

Oljeplattformen – en av världens farligaste arbetsplatser