Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ica-angrar-sig-om-bonussystemet/

Ekonomi

Ica ångrar sig om bonussystemet

Icas planerade bonussystem ”Stammis” har kritiserats.
Icas planerade bonussystem ”Stammis” har kritiserats. Foto: Kjell-Arne Larsson/TT

Efter en svallvåg av kritik från kunder gör nu Ica om delar av planerna med sitt nya bonussystem ”Stammis”. Gränsen för utbetalning sänks till 2.000 poäng, men nu ska de kunna samlas över två månader.

– Vi kan konstatera att det har funnits kunder som har varit oroliga över vad ”Stammis” betyder för dem och vi har lyssnat på dem. Därför lägger vi till en bonus även för dem med liten matbudget, vilket oftast är singelhushåll som har det sämre ställt, tyvärr är ofta pensionärer överrepresenterade där. Vi har underskattat hur viktig bonuschecken är för dem, säger vd Anders Svensson.

När Ica presenterade sitt så kallade lojalitetsprogram ”Stammis” reagerade många kunder häftigt på att man från den 1 februari inte längre skulle få med sig intjänade poäng för vad man handlat under månaden. Dessutom skulle det krävas 2.000 poäng, det vill säga handla för lika många kronor, för att över huvud taget få någon återbäring.

Läs mer: Nollad bonus retar upp Ica-kunder

I elfte timmen backar nu matjätten och man sänker gränsen för återbäring till 1.000 poäng per månad. Villkoret är dock att man måste göra det två månader i rad. Tidigare var gränsen 2.500 poäng och de kunde sparas på hög.

Det nya systemets mest kritiserade detalj, att kunders poäng nu nollställs vid varje månadsskifte, blir kvar. ”Du får 25 kronor när du når 2.000 poäng. För att kunna sänka gränsen har vi även ändrat så att poängräkningen börjar om varje månad, vilket vi förstår att många tycker är en försämring”, skriver Ica på Facebook.

Anders Svensson säger att han ändå är övertygad om att kunderna kommer att märka av förbättringar när programmet väl är igång. Ica å sin sida, menar han, kommer att tjäna på kundernas nöjdhet och belöna matjätten med ökad lojalitet. Trots detta har konsumenterna reagerat med upprördhet.

– Kunderna känner stor trygghet i det system vi haft så länge, men det har funnits goda skäl till att ändra det. Vi är övertygade att kunderna kommer att känna det också, säger Anders Svensson.

Kan du förstå att en del kanske tycker det är fel att nollställa?

– Vi har stor respekt för kunderna och lyssnar på dem hela tiden. Viktigt att komma ihåg är att bonusen är den lilla delen av belöningen i ”Stammis”, att den stora är rabatter och riktade personliga erbjudanden, det ska vi visa nu.

Ämnen i artikeln

Ica
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt