Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ica återkallar köttfärs efter larm om salmonella

Foto: Ica

Ica återkallar blandfärs och nötfärs efter att det i en rutinkontroll konstaterats förekomst av salmonella i det nötkött, importerat från Irland, som ingår i tre huvudprodukter, fördelat på totalt 13 produktvarianter. Salmonellabakterier kan orsaka magsjuka.

Produkterna som återkallas är Ica Basic blandfärs, bestående av lika delar nöt och gris och med fetthalt 22 procent, Ica Basic nötfärs med fetthalt 20 procent, samt Ica blandfärs, bestående av lika delar nöt och gris och med fetthalt 20 procent.

– De drabbade produkterna omfattar totalt 15 ton. Eftersom vi har Icabutiker i hela landet, från norr till söder, så är det troligt att flertalet av dessa tagit in produkterna, säger Janne Pettersson vid Icas pressjour.

Bakterien upptäcktes vid en rutinkontroll av det irländska nötköttspartiet.

– Upptäckten gjordes i veckan och i dag, söndag, fick vi bekräftat att det handlade om spår av salmonella, säger Janne Pettersson.

Säljstart skedde den 28 februari. Bäst före-datumen som berörs är 2016 03 07, 2016 03 08, 2016 03 09 och 2016 03 10. Tre förpackningsvikter förekommer: 900 gram, 1.600 gram och 2.500 gram.

Nötköttet kommer från Irland, medan fläskköttet i Ica Basic blandfärs kommer från Danmark och fläskköttet i Ica blandfärs är svenskt. Blandningen gör dock att det salmonelladrabbade nötköttet ingår i samtliga 13 produktvarianter.

– Samonellabakterier kan ge magsjuka. Om köttet tillagas i en temperatur på minst 70 grader, vilket i regel sker, försvinner dock bakterien, säger Janne Pettersson.

Har ni kontaktats av kunder som känt av effekter av vad som kan vara salmonellabakterier?

– Nej, inte vad jag känner till.

Ica beklagar att köttet saluförts. Kunder som köpt av produkterna uppmanas i första hand lämna tillbaka dem till närmaste Icabutik, i andra hand att kontakta Icas kundtjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.