Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ica-gar-battre-an-vantat/

Ekonomi

Ica börjar med hemkörning av hamburgare och pizza

Foto: Stefan Ed

Pizzerior och matleverantörer som Foodora får konkurrens av Ica. I höst blir det möjligt att få hemleverans av färdiglagad mat från tio utvalda Ica-butiker. 

Rätta artikel

Matkedjan Icas rapport för årets första månader var bättre än analytikerna trott. 

– Vi har fått en bra start på året med en stabil försäljning och en stark lönsamhetsutveckling, säger Icas vd Per Strömberg. 

Den ökade e-handeln har fått Ica att snegla mot andra sätt att erbjuda kunderna maten till dörren. Nu ska utvalda butiker erbjuda expressleverans av färdigmat som hamburgare, pizza och sallader. I samband med beställningen blir det även möjligt att köpa till vissa varor som saknas i kylskåpet. 

– Vi har sett under lång tid att kunderna vill ha enkelhet och bekvämlighet, samtidigt som det köps mer färdigmat, säger Per Strömberg. 

Icas vd Per Strömberg. Foto: Elin Åberg

Till hösten ska konceptet provas i tio butiker spridda över landet. Vad hemleveransen kommer att kosta blir upp till varje butiksägare att bestämma. Enligt Icas pressavdelning kommer priset vara cirka 50-70 kronor. 

Samtidigt innebär kundernas växande intresse för att handla på nätet nya utmaningar för matkedjan. Skiftet innebär att Ica slåss med andra storföretag om den eftertraktade tekniska kompetens som krävs för att driva en framgångsrik e-handel. 

– Vi behöver fler som är duktiga på IT-utveckling och som kan artificiell intelligens än vad vi historiskt har haft, säger Per Strömberg. 

Matkedjan meddelar också att matsvinnet ska halveras fram till år 2025. Mer effektiva sätt att identifiera mat som riskerar att bli svinn och fler cirkulära produkter är två metoder som ska användas för att uppnå målet. 

– Det gör vi genom att se till att produkter som annars skulle bli svinn kan bli till juicer, marmelader och den typen av produkter från frukt och grönt, säger Per Strömberg.

Icas omsättning uppgick till 28.098 miljoner kronor, jämfört med 27.181 miljoner kronor ett år tidigare. Vinsten före skatt blev 974 miljoner kronor mot 888 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Bolagets aktiekurs steg med över 6 procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen.

Läs även: Matjättar skrotar engångsgrillar