Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ica har fått provsvar: Hästkött i lasagne

Köttskandalen fortsätter att svälla. Enligt provsvar som Ica har fått från leverantören Comigel innehöll även deras lasagne Ica Basic hästkött. Även Coop har fått bekräftat att deras lasagne innhåller hästkött.

– Det är allt från spår av hästkött till att merparten av det som var i var hästkött, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef hos Ica, till TT.

– Det var väntat efter hela den här debatten, eftersom liknande lasagne också har levererats till Findus, säger Stiernstedt om provsvaren.

Den Ica-lasagne som har återkallats från butik, ännu oklart hur mycket, kommer nu att kasseras. På lagret finns 55 000 förpackningar, som ska hämtas av Comigel eller kasseras direkt av Ica.

Comigel och Ica ska ha ett möte nästa vecka om det fortsatta samarbetet.

TT: Kan ni ha förtroende för dem även framöver?

– Det kan jag inte svara på nu, men vi har fått väldigt bra återkoppling. De har stoppat sin underleverantör Spanghero och sanerar nu hela fabriken för att ta bort alla spår av hästkött, säger Stiernstedt.

Även Coop har fått provsvar från leverantören. De visar att Coop Lasagne 400 gram innehöll hästkött.

– Det rör sig om enstaka spår till att det var 100 procent hästkött i, säger Christine Kullegren, pressansvarig vid Coop, till TT.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.