Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ica: Kunderna kan lita på oss

Flera livsmedelsbutiker i Sverige brister i sin hantering av mat och datummärkning, visar en granskning gjord av Aftonbladet. Ica, en av de utpekade butikskedjorna, beklagar att misstag har begåtts.

Flera Ica-butiker runtom i landet har sålt matvaror som redan passerat bäst före-datum eller sista förbrukningsdag. I vissa fall verkar det ha berott på slarv, i andra fall tycks det snarare röra sig om medvetet matfusk.

– Det är korrekt att det finns uppgifter i Aftonbladet från de kommunala inspektionerna som har gjorts förra eller förrförra året där man hittat produkter med bäst före-datum som har passerat. Självklart ska produkterna inte säljas så, säger Mats Ovegård, chefen för Icas kvalitetsavdelning, till DN.se.

Att så ändå har skett har Mats Ovegård ingen förklaring till. Enligt honom är det enskilda Ica-handlare som har huvudansvaret för att maten som säljs i varje butik är okej. Ica har även en en grupp så kallade kvalitetscoacher som kontrollerar att maten och datummärkningen hanteras på rätt sätt.

– Jag vill påstå att det kvalitetsprogram som vi har ger resultat. Man ser på listan (som Aftonbladet publicerat reds anm) att ungefär 20 procent av de omnämnda butikerna är Ica-butiker. Det är klart mindre än den marknadsandel vi har. Det bevisar att våra aktiviteter ger resultat.

Kommer ni ändra något efter de nya avslöjandena?

– Vi fortsätter enträget och intensifierar nu informationen om förpackningsdatum. Det är ju förpackningsdatumen på ost som har varit de stora felaktigheterna i det här sammanhanget.

Ni intensifierar informationen, säger du. Vad betyder det?

– Vi säkerställer att alla butiker verkligen har information till hands. Via våra kvalitetscoacher har vi varit i kontakt med samtliga Ica-butiker för att informera om att det här är något vi måste bli bättre på.

Kan kunderna verkligen lita på att Ica säljer bra mat?

– Ja, absolut. Det finns ingenting som tyder på att Ica-butikerna har vilselett konsumenten vad gäller matsäkerheten. Problemet har varit att redlighetsaspekten inte har varit okej, i ett specifikt fall. Men det finns ingenting som säger att man har gjort något som skulle kunna misstänkliggöra matsäkerheten, säger Mats Ovegård.

DN.se har utan framgång sökt representanter för Coop, Hemköp och Tempo för kommentarer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.