Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ica ökar vinsten – men rasar på börsen

Icas ägarbolag redovisar en ökad vinst och höjer utdelningen till aktieägarna. Men samtidigt meddelas att dagligvarujätten har tappat marknadsandelar i Sverige. Aktien rasar på börsen.

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen redovisar en vinst före skatt på 1 393 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 951 miljoner kronor motsvarande period 2014.

Aktieanalytikerna hade spått en vinst på 1 474 miljoner kronor, enligt Reuters enkät.

”Vi levererade ett stabilt resultat för 2015 och är i stort nöjda med året som gått. Samtidigt ser vi en skärpt konkurrenssituation i våra marknader där Ica Sverige under det andra halvåret för första gången på länge tappar marknadsandelar”, skriver vd Per Strömberg i delårsrapporten.

Rörelseresultatet exklusive engångsposter sjönk till 1 024 miljoner kronor, från 1 081 miljoner kronor. De främsta orsakerna är kostnader för expansion och framtidssatsningar, enligt Strömberg.

Omsättningen uppgick till 26 489 miljoner kronor, jämfört med 23 180 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 10 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 9:50 kronor per aktie.

För aktieplacerarna blev delårsrapporten uppenbarligen en kalldusch. Efter fem minuters börshandel hade aktien sjunkit med drygt nio procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.