Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ica storsatsar på hälsokliniker – men riskerar att missgynna de mest behövande

Ica investerar i Min Doktor. Arkivbild.
Ica investerar i Min Doktor. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Snart blir det enklare att få vård i samband med matinköpen. När Ica investerar i Min Doktor är planen att öppna fler små kliniker i anslutning till matbutikerna. Men det kan finnas risk att systemet inte hjälper personer som är i störst behov av vård, enligt professor Bo Burström. 

Små drop-in-kliniker för enklare vård i anslutning till större Ica-butiker blir snart en vanlig företeelse. Konceptet har redan prövats på åtta platser i Stockholm och Göteborg under namnet Minutkliniken, där kunderna har kunnat få hjälp med enklare vårdärenden och vaccinationer. 

– Våra kunder är framför allt nöjda med enkelheten, tillgängligheten och öppettiderna. Vi tror att vi förenklar patienternas vardag genom att slå ihop digitala och fysiska tjänster, säger Anders Nyberg, vd för Ica-ägda Apotek Hjärtat. 

Ica-gruppens investering i Min Doktor uppgår till 335 miljoner kronor. Tanken är att öppna 10-15 nya kliniker om året i anslutning till stora Ica-butiker. De mindre drop-in-klinikerna ska bemannas av sjuksköterskor och ge möjlighet att komma i kontakt med läkare digitalt vid behov. Samtidigt väntas även den omvända ordningen bli vanlig.

– Många av besöken börjar i mobilen eller via kontakt digitalt. Om läkaren eller sköterskan anser att det finns behov av att göra prover kan detta göras på klinikerna. Journalsystemen ska hänga med så det blir enkelt och smidigt för patienterna, säger Anders Nyberg. 

Vilken typ av vård kommer att erbjudas på klinikerna? 

– I dagsläget handlar det om enklare vård mot exempelvis halsont, halsfluss, öronvärk, bihåleinflammation, kontroll av födelsemärken, receptförnyelse och hälsokontroller, säger Anders Nyberg. 

Investeringen innebär att Ica-ägda Apotek Hjärtat köper 42 procent av bolaget. Bland övriga ägare finns bland annat riskkapitalbolaget EQT Ventures. I samband den nya vårdsatsningen blir Minutkliniken en del av Min Doktor. 

– Vi satsar stort på hälsa inom flera områden: på matsidan, genom vårt Apotek och nu på drop-in-kliniker, säger Anders Nyberg. 

Bo Burström, överläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, ser både för- och nackdelar med drop-in-kliniker. 

– Läkarkåren är delad. Samtidigt som det kan vara bra att öka tillgängligheten riskeras fördelningen av resurser att bli felaktig. De patienter som har störst behov får inte användning av det här, säger han. 

Han fortsätter: 

– Liknande satsningar har gjorts för att utöka primärvården i Storbritannien. Det man har sett är att det finns en tendens till att plocka russinen ur kakan. Alltså att klinikerna hanterar de enklare fallen som genererar mer ersättning men som egentligen inte gör speciellt stor medicinsk nytta, säger han.

Kan det inte leda till att hela systemet avlastas, så att även de riktigt sjuka gynnas?

– Det är möjligt men det blir sällan så. Generellt sett brukar ett större utbud innebära att folk söker mer vård, säger Bo Burström. 

Nättjänsten Min Doktor har funnits sedan 2013 och hanterade under förra året över 200.000 ärenden. Det var över dubbelt så många ärenden som året innan. Bo Burström anser att drop-in-klinikerna är ett bättre alternativ än helt digitala tjänster. 

– Som läkare är vi lärda att man ska träffa en patient och göra en fysisk undersökning för att kunna få en uppfattning om tillståndet. Det sitter i ryggmärgen på alla som har jobbat ett tag. Man skriver exempelvis inte ett intyg utan att ha undersökt en patient ordentligt, ännu mindre ger behandling, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.