Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ica testar mobilbetalning

Foto: Thorbjörn Spängs

Livsmedelsjätten Ica öppnar för mobilen som plånbok.

Mobilen som plånbok öppnas nu på allvar i ett omfattande pilottest av Ica. Enligt Kalle Fahlin, tf marknadsdirektör, ska en lösning prövas i "skarpt läge" i en av livsmedelskedjans butiker och förhoppningen är att den mobila betalningen ska slå igenom i fler butiker nästa år.

– Kunderna är mogna och nyfikna på mobila betalningar och vi tar nu ett steg vidare mot en digital lösning, säger han.

Genom att skanna en så kallad qrkod (den fyrkantiga "myrstacken") i butikens entré med sin mobiltelefon ska kunderna därefter kunna göra sina inköp genom att läsa av varornas streckkoder (EAN). Vid kassan görs en ny avläsning mot qrkoden och kostnaderna dras av mot Ica-kortet.

Sverige har kommit långt vad gäller mobila betalningar och enligt en färsk undersökning tror var femte svensk att betalappar för smartphones kommer att vara den betalmetod som används flitigast om tio år.

Änn så länge accepteras bara Ica-kortet vid den mobila betalningen men enligt Kalle Fahlin kan andra betal- och bankkort komma att anslutas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.