Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ica vill ha statligt stöd i glesbygden

Ica vill att staten stöttar Ica-butikerna i glesbygden. För att de ska överleva krävs att staten låter dem som vill sälja spel, alkohol och läkemedel. Det är budskapet i en rapport som Ica presenterade i går.

Under de senaste tio åren har Ica lagt ned 125 butiker per år. Hittills i år är antalet uppe i 18. Men fortfarande är Ica mest närvarande i kommuner med hög avflyttning. Hela 40 procent av butikerna är den sista på orten.

Kenneth Bengtsson, vd och koncernchef i Ica AB, tycker att moderbolaget tar ansvar för de små butikerna genom att förhandla fram bra inköpspriser och hjälpa till med moderniseringen och datoriseringen av de mindre butikerna.

- Nu måste politikerna ta sitt ansvar. De kan skapa nya affärsmöjligheter genom att avskaffa statens monopol på receptfria läkemedel, spel och alkohol. Redan i dag borde alla som vill få bli utlämningsställen , säger han.

På torsdagen besökte Kenneth Bengtsson Nämdö i Stockholms skärgård och Kerstin Karlsson som driver livsmedelsbutiken Guns Livs.

Butiken är utlämningsställe för både mediciner och vin och sprit. Den startades redan 1950 av mamma Gun sedan prästen i byn föreslagit henne att sälja hembakta bullar till turisterna. Sedan 1999 kommer nästan hela sortimentet från Ica.

Med hjälp av ett mindre ekonomiskt stöd från Icas stödprojekt Baslyftet har Kerstin Karlsson kunnat köpa in datoriserade kassor, som är uppkopplade mot Icas interna nät.

Guns Livs omsätter 6,5 miljoner, med intäkterna från sjömacken inräknade. På grannön säljer livsmedelsbutiken för en miljon. Kenneth Bengtsson hävdar att butikerna får finnas kvar hur små de än är - så länge de går med vinst. Hur stora lönsamhetskraven är vill han inte avslöja.

- Det blir alltid en oerhörd dramatik om den sista butiken i samhället läggs ned. Men då finns det inget underlag för den. Vi bedriver ingen ideell verksamhet. Om Ica skulle subventionera vissa butiker skulle priserna i övriga butiker bli för höga, säger Kenneth Bengtsson.

Ica-koncernen har under det senaste året kämpat med vikande lönsamhet. Konkurrenterna har blivit fler och pressat priserna rejält.

- I vintras märkte vi en avmattning, men sedan vi satte i gång vår prisoffensiv i början av mars har försäljningsvolymen gått upp. I dag är vi 1.440 butiker och jag tror inte att vi blir så många färre, säger Kenneth Bengtsson.

- Vår högsta prioritering i dag är större butiker i större städer. Där har vi en marknadsandel på bara 26 procent och är trea efter Coop och Axfood.

På Coop tycker man inte att lösningen är lika enkel.

- Vi välkomnar alla initiativ som tas för att underlätta för butiker i glesbygd. Men det gäller att anpassa sig till den lokala marknaden. Det kan lika gärna handla om att sälja fiskekort, att ta hand om turistinformationen eller leverera mjölk till den lokala campingen, säger Anna Marinder, informatör på Coop Sverige.

Ica-koncernen

Ica-koncernen ägs till 60 procent av holländska Royal Ahold, som är noterat på bland annat New York-börsen. Ica Förbundet Invest äger resterande 40 procent och är på väg att börsnoterats.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.