Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/icas-vd-overtygad-om-att-intresset-for-lokalt-och-svenskt-okar/

Ekonomi

Icas vd övertygad om att intresset för lokalt och svenskt ökar

En bondgård utanför Stockholm. Kunderna väntas vilja handla mer kött, frukt och grönt från Sverige.
En bondgård utanför Stockholm. Kunderna väntas vilja handla mer kött, frukt och grönt från Sverige. Foto: Lars Lindqvist

Mat, apoteksvaror och heminredning är sådant som svenskarna köpt mer av än vanligt under smittspridningen. Alla dessa ingår i Ica-gruppens koncern, som presenterar en stark rapport på onsdagsmorgonen. Icas vd Per Strömberg ringar in tre tydliga trender i spåren av pandemin. 

Bunkringen av mat och apoteksvaror i mars lyfte försäljningen i Ica-gruppens första rapport i år. När förråden skulle fyllas med toalettpapper, mjöl, gryn och pasta blev det rusning till de större Ica Maxi-butikerna. Därefter har tendenserna varit de motsatta.

– Dels handlar det om att vi vill stötta den lokala handlaren, men också om att människor inte vill röra sig mer än nödvändigt, säger Per Strömberg. 

Under årets första tre månader ökade Ica-gruppens omsättning med drygt 8 procent jämfört med samma period i fjol. Dagligvaror växte med 34 procent och apoteksvaror med 23 procent. Detta kan ställas i relation till att flera banker uppskattar att den totala konsumtionen i Sverige minskat med över 25 procent. Handeln av mat och apoteksvaror på nätet har ökat kraftigt, med 34 respektive 53 procent. Per Strömberg medger att kapaciteten inte räcker till. 

– Framför allt i Stockholm har vi inte riktigt hunnit med. Det handlar bland annat om utbildning och lagerytor, där det inte går att skala upp över en natt, säger han. 

Liksom konkurrenten Mathem har Ica hämtat personal från den krisande restaurangbranschen.

Per Strömberg, Icas vd.
Per Strömberg, Icas vd. Foto: Elin Åberg

Per Strömberg tror att den lokala trenden håller i sig efter coronautbrottet. Framför allt väntas färskvaror, kött, frukt och grönt men även färdigmatslösningar från restauranger i närområdet efterfrågas. 

– Många kunder känner att det är viktigt att stötta lokalsamhället, säger Per Strömberg. 

I dagsläget kommer ungefär hälften av produkterna i en vanlig Ica-butik från Sverige. 

– Självförsörjningsgraden är ganska låg. Vi är övertygade om att intresset för det svenska och lokala kommer öka som en konsekvens av corona. 

Under smittspridningens framfart har Ica börjat arbeta med 250 nya lokala leverantörer.

– För Ica-handlarna är det alltid viktigt att jobba med lokala leverantörer på orten, säger Per Strömberg.

Efterfrågan på närproducerat väntas öka.
Efterfrågan på närproducerat väntas öka. Foto: Nicklas Thegerström

En tredje långsiktig trend vid sidan av närproducerat och ökad e-handel som väntas är att konsumenter söker sig till produkter med lägre priser när ekonomin går mot sämre tider. 

– Att kunder växlar från lyxiga produkter till enklare produkter är ett typiskt mönster vi brukar se i lågkonjunktur, säger Per Strömberg. 

Den kraftigt ökade efterfrågan i mars ledde till att det tillfälligt blev brist på varor. Men utöver att det fortfarande på sina håll kan vara svårt att få tag i handsprit är det inga större störningar i leverantörsledet, enligt Per Strömberg. Men det finns orosmoln kring Medelhavsländerna. 

– Det handlar framför allt om frukt och grönt från Spanien och Italien som kommer tidigt på säsongen. Där råder fortfarande en viss osäkerhet, framför allt när det gäller den arbetskraft som ska skörda produkterna i och med att stora delar av samhällena är nedstängda. 

För att säkra leveranserna har produkter i stället tagits in från Östeuropa. 

– Men huvudspåret är att vi ska kunna få produkter i bra takt, framför allt från Spanien. Samma osäkerhet råder inom den svenska skörden, där bärplockning framför allt har gjorts av utländsk arbetskraft, säger Per Strömberg. 

Läs mer: Bärodlare får svårt att hitta säsongsarbetskraft

Läs mer: Rusning efter matkassar ger restaurangfolk jobb