Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Id-kapningar – en växande miljardindustri

Foto: Thomas Winje Øijord/TT

Id-bedrägerierna ökade förra året med 37 procent, visar nya siffror från UC. Nyckeln för id-kaparna är personnumret. 

Id-kapningarna har blivit en storindustri. Första kvartalet 2006 gjordes det 160 så kallade bedrägerispärrar på grund av att någon stulit en annans persons identitet. Samma period i år är antalet spärrar 2.675, visar en sammanställning som kreditinformationsföretaget UC gjort.

Enbart mellan 2010 och 2015 ligger ökningstakten på nära 400 procent. Siri Bengtsson, chef på UC Privattjänster, slår fast att id-kapningarna är ett snabbt växande samhällsproblem. Mest frekvent utsatta för id-kapningarna är bosatta i villor/radhus i Stockholm, Göteborg och Malmö, enligt UC.

– Det en mycket allvarlig utveckling som oroar. Den drabbar alla åldersgrupper i alla samhällsskikt , säger hon.

Även om alla ligger riskzonen är snittinkomsten för de drabbade hög, 530.000 kronor. Nyckeln till bedrägerierna är i de flesta fall personnumret. 

– Det är den klart viktigaste faktorn, säger Siri Bengtsson.

Ett exempel på hur de tio siffrorna kan användas är vid nätköp. Tjuvarna handlar produkter på nätet genom att ange personnumret på sajten; fakturan hamnar hos den drabbade, varan kan hämtas ut av bedragaren. 

Störst är problemet med id-kapningar inom just internethandeln. Där sker merparten, 53 procent, av id-bedrägerierna. Ökningen av beställda varor på internet ligger mellan jämförbara perioder åren 2014 och 2015 på 17 procent. Telefonhandeln och postorder är andra stora bedrägerikällor.

Många upptäcker också att någon försökt öppna bankkonton eller skaffa bank- och kreditkort i sitt namn. Det förekommer till och med att bedragare försöker sig på att ta bolån i andras namn.

– Bedragaren i nästan alla fall okänd för den som drabbas men det händer att en familjemedlem, vän eller granne dyker upp som skyldig, konstaterar Siri Bengtsson.

UC:s enkät visar att det genomsnittliga beloppet (fakturan) har ökat med 35 procent, från 40.000 kronor 2013 till 54.000 kronor 2015. Omräknat så innebär det att id-kapningarna omsatte 3,7 miljarder kronor förra året. Det ska jämföras med 2,7 miljarder året innan, en ökning med 37 procent.

Det största totala beloppet som id-kapare kommit över i undersökningen är 5,5 miljoner kronor. Fallet som Dagens Industri, och sedan flera andra medier, uppmärksammade nyligen gäller näringslivsprofilerna Christer Gardell och Mats Arnhög. De bestals av en bedragarliga som använde e-legitimationer från Telia. Något som tjuvarna kom över genom att de hade tillgång till Gardells och Arnhögs personnummer.

Även en känd profil på SVT återfinns i skaran av drabbade. Personen har angivit ett stort belopp i UC:s granskning.

Enligt UC-undersökningen upptäckte 1 av 3 att någon utnyttjade deras identitet genom att de fick fakturor eller inkassokrav på varor/tjänster som de inte beställt. Ett stort bekymmer för den enskilde vid id-kapningar är att få rätsida på stölden.

De flesta uppger att det tar en vecka men det handlar i många fall om månader och i vissa fall över ett halvt år. De allra flesta, 75 procent, uppger i UC:s granskning att de inte vet hur någon kom över identiteten.

Läs också: ”Finanstoppar stod näst på tur i bedragarplan”

Fakta.UC: s enkät till bedrägerispärrade

Målgrupp: Personer som gjort bedrägerispärr under 2014

Metod: Post

Period: vecka 14 2015 (tidigare 2014 och 2013)

Totalt utskick: 7.626 Totalt antal svar: 1.055

Källa: UC

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.