Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ida-yttergren-aterfor-festligheten-kring-den-arliga-plikten-att-deklarera/

Ekonomi

Ida Yttergren: Återför festligheten kring den årliga plikten att deklarera

Har det blivit för enkelt att deklarera? Återinför festligheten kring den årliga plikten för att inte missa viktiga detaljer, skriver DN:s Ida Yttergren.  

Rätta artikel

Det är bilkaos vid Medborgarplatsen i Stockholm på fotot från 1989. Anställda samlar in pappersbuntar från bilister som är ute i sista minuten. Eller var det en form av festlig ritual snarare än dålig planering som låg bakom köerna till Skatteskrapan på Götgatan innan deklarationen kunde göras med ett knapptryck på nätet? Det finns fortfarande personer som föredrar tillvägagångssättet.

Det var längesedan ”Skrapan” byggdes om till dyra studentbostäder men traditionen sitter kvar. När myndigheten – på annan adress – i fjol bestämde sig för att slopa brevlådorna trycktes i stället deklarationerna in i dörrspringan. 

Efter kaoset har Skatteverket återinfört postlådorna mellan 16 april till 2 maj på ett 60-tal platser med hänvisning till att förra årets metod var ”långt ifrån säker”. 

I dag är det för de flesta betydligt enklare att deklarera än i slutet på 1980-talet men det är fortfarande många som väntar in i det sista. 

Förra året var det drygt 80 procent som deklarerade digitalt, där närmare 300.000 tryckte på ”skicka”-knappen den sista dagen. Detta trots att det för de flesta inte längre är någon större ansträngning att godkänna de redan ifyllda uppgifterna som kan finnas med även vid en bostadsförsäljning.

Kruxet är snarare att se till att fylla i de uppgifter som inte finns med. Det är lätt att vaggas in i en tro om att allt sköts per automatik. På så sätt gjorde pappersdeklarationerna troligen folk mer uppmärksamma. Kanske är det därför värt att inbringa någon form av festlig tradition kring denna mindre festliga medborgerliga plikt. Då blir det roligare att gå igenom bilagor, lönebesked och möjliga avdrag. 

Under april betalas 13,7 miljarder kronor ut i skatteåterbäring till 2 miljoner svenskar. I kommentarsfältet på Skatteverkets Facebooksida är det – liksom i andra kommentarsfält – många som är upprörda. Främst över att ännu inte ha fått tillbaka pengarna. Någon skriver att det är ”sjukt att man måste betala skatt på sin vinst vid husförsäljning”.

Flera beklagar sig över att CSN korrigerat uppgifter och därmed försenat utbetalningen av återbäringen för några. Vissa vill helt enkelt berätta att de har deklarerat. 

När det inte längre rent fysiskt går att lämna över den medborgerliga plikten uppfinns nya traditioner. Kanske fyller en manifestation i sociala medier samma funktion som att stå i bilkö på Götgatan.

Läs även: Fem bästa tipsen innan du deklarerar