Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Idioti att tvingas betala för något man inte vill ha”

Ilskan och besvikelsen efter dagens dom om tv-avgiften av datoranvändare är stor hos många som led nederlag. ”Jag är vansinnig. Det är idioti att jag ska betala för något som jag har möjlighet att titta på”, säger Jimmy Lagerström.

Han fick vetskap om SVT:s nya tjänst att se på tv via datorn när en kontrollant från Radiotjänst ringde upp tidigare i år. När han svarade att han inte hade någon tv-apparat ville kontrollanten veta om han hade en dator.

– Självklart, det har väl alla, svarade jag. Då skickade de en räkning, säger Jimmy Lagerström.

Han hävdar att han nästan aldrig har tittat på tv i sitt liv, det intresserar honom inte. Däremot använder han sin dator för olika saker, som att betala räkningar. Men inte för att se på SVT Play.

Systemet med deras öppna hemsida som man inte kan välja bort tycker han är helt absurt.

– Det är samma sak som att jag ska tvingas köpa ett månadskort bara för att jag har möjlighet att ta bussen som går förbi här utanför. Det är exakt samma sak, säger han.

Linnea Grönroos är en annan av dem som hade överklagat Radiotjänst tv-avgift till Förvaltningsrätten. Hon fick också fått ett samtal av Radiotjänst i våras som frågade om hon hade en dator med internetuppkoppling.

– Det är jättekonstigt att man ska betala för en tjänst man inte vill ha och tvingas sponsra folk som sitter i soffan och slappar varje kväll, säger hon.

Linnea Grönroos tycker att SVT borde stänga sin hemsida i stället så att man kan välja om man vill betala för tjänsten. Men eftersom det är omöjligt har hon beslutat sig för att skaffa en tv.

– Det är lika bra så att jag får något för pengarna. Jag har gett upp, säger hon.

Jimmy Lagerström har valt en annan strategi.

– Jag ska sälja min dator. Så nu kan de inte skicka fler räkningar till mig, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.