Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ikea anklagas för att motarbeta fackligt arbete

Ikea har de senaste åren kritiserats för sitt agerande mot facket i flera länder.
Ikea har de senaste åren kritiserats för sitt agerande mot facket i flera länder. Foto: AFP

Ikea i Sverige och norra Europa beskrivs ofta som en mönsterarbetsplats. Men i andra delar av världen får möbeljätten kritik för att motarbeta facket. Just nu pågår en konflikt i Kanada där arbetarna varit utan jobb och lön i över sju månader.

Det var när det tidigare kollektivavtalet löpte ut för ett år sedan som en stor majoritet av de anställda på Ikeavaruhuset i Richmond i Kanada vägrade skriva på det nya avtalet. Enligt facket innebär det nya avtalet försämringar när det gäller såväl löner som arbetstid och möjlighet att bedriva fackligt arbete.

– Ikea har utestängt arbetarna från deras arbetsplats eftersom de inte ville skriva på det nya avtalet. Det är ett agerande jag aldrig hört talas om i Europa, säger Alke Boessiger på det internationella fackförbundet UNI som har lett förhandlingarna med Ikea globalt.
Men Ikea hänvisar till ett utlåtande från Kanadas motsvarighet till arbetsmarknadsdomstolen som slår fast att arbetarna strejkar. Och enligt Ikea har man försökt gå facket till mötes.

– Vi har presenterat ett antal olika lösningar som tyvärr inte accepterats av facket, säger Josefin Thorell, pressansvarig för Ikeagruppen.

Men enligt Alke Boessiger har Ikea varit dåliga på att följa sina principer om en bra arbetsrätt i länder som USA och Kanada.

– Det verkar som att den lokala ledningen i länder som Kanada tillåts komma undan med mycket mer än de skulle göra i andra länder.

Josefin Thorell menar dock att det är viktigt att man anpassar verksamheten till det land där Ikeavaruhuset ligger.

– Ikea är en väldigt decentraliserad organisation och vi utgår framför allt ifrån de lagar och regler som gäller i det land där verksamheten finns. Fackföreningar jobbar till exempel på väldigt olika sätt i olika länder så därför har vi fattat beslut om att fackliga relationer ska skötas lokalt. Sedan är det fullständigt självklart att alla som arbetar på Ikea ska ha rätt att engagera sig fackligt.

Men även i det avseendet har det brustit. Ikea Turkiet fick nyligen hård kritik från facket för att man aktivt arbetat för att hindra anställda från att engagera sig fackligt. Mutor, hot och hämndaktioner ska ha använts mot de anställda för att förhindra fackligt engagemang. Ett beteende som Ikea centralt har tagit avstånd från.

– Det är väldigt viktigt att dra lärdom av de misstag som skett i till exempel Turkiet. Det kan vara viktigt för att förhindra att det händer igen i andra länder, säger Josefin Thorell.
Men Alke Boessiger på UNI tycker att Ikea kan bli bättre på att förebygga att skandaler som den i Turkiet överhuvudtaget sker.

– Min erfarenhet är att Ikea tar tag i problem först när de uppstår. Hör man ingenting så utgår man från att allting går bra.

Lars-Anders Häggström förbundsordförande i Handelsanställdas förbund menar att Ikea borde bli bättre på att behandla alla anställda lika.

– I Sverige har Ikea normala fackliga relationer. Det är bedrövligt att det inte ser ut så i andra delar av världen. Om man är tydlig med att man är ett svenskt företag där till och med köttbullarna ska se likadana ut så borde man också kunna ha en gemensam personalpolitik.

@DNEkonomi finns på Twitter. Följ oss gärna!

Fakta: Kritiseras skarpt i flera länder

Ikea har de senaste åren kritiserats för sitt agerande i flera länder.
I USA har Ikeas dotterbolag Swedwood fått kritik för att man motarbetat fackligt engagemang.

I Frankrike har flera ledande personer inom Ikea fått sparken efter att ha spionerat på anställda.

I Holland och Belgien har Ikeas underleverantörer anklagats för social dumpning efter att man använt sig av förare från andra länder till lägre löner än de inhemska förarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.