Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikea-ber-om-ursakt-for-nya-zeeland-miss/

Ekonomi

Ikea ber om ursäkt för Nya Zeeland-miss

Foto: Johan Nilsson/TT

Ikea missade att inkludera Nya Zeeland på en världskarta i sortimentet. Möbeljätten, som nyligen meddelade att man ska etablera sig i landet, ber om ursäkt och plockar bort produkten.

Ossi Carp
Rätta artikel

I ett mejl till BBC skriver företaget: ”Ikea är ansvarigt för att säkerställa rätt och passande motiv på alla våra produkter. Vi kan se att den processen har fallerat gällande produkten Björksta världskarta. Vi beklagar misstaget och ber om ursäkt. Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder och produkten fasas nu ut från våra butiker.”

Ikea har flera världskartor i sortimentet och tavelserien Björksta finns med många olika motiv, men kombinationen har i ett fall uteslutit Nya Zeeland. Misstaget är inte helt ovanligt och nätforumet Reddit, där en användare uppmärksammade fadäsen, har en egen tråd på ämnet, ”Maps without NZ”.

Förra året togs problemet upp i kampanjen #getNZonthemap med skådespelaren Rhys Darby och premiärminister Jacinda Arden i spetsen. Nyzeeländare skickade in flagranta exempel från bland annat prestigefyllda naturhistoriska museet i Washington, läroböcker och även då på en annan inredningsprodukt från Ikea som i december meddelade att man avser öppna flera butiker i Nya Zeeland.

Misstaget är oskyldigt och upprördheten är delvis på skoj, men det finns motsvarande kartfel som orsakar desto mer uppriktig indignation. Det främsta exemplet är Taiwan som då och då utelämnas från Kinakartor som i fjol på en T-tröja från Gap, varpå klädkedjan fick be Peking om ursäkt.