Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikea-betalar-annu-ett-jatteskadestand-for-mobel-som-dodat-barn/

Ekonomi

Ikea betalar ännu ett jätteskadestånd för möbel som dödat barn

Bild 1 av 2 Ikea betalar miljonskadestånd till ett par i USA efter att en byrå vält över deras barn och dödade honom.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Det var en byrå i Ikeas möbelserie ”Malm” som välte över pojken.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Möbeljätten Ikea har gått med på att betala motsvarande 416 miljoner kronor till två amerikanska föräldrar vars barn dog när en byrå välte över honom. Den felkonstruerade byrån har hittills orsakat nio barns död och kostat Ikea närmare en miljard i skadestånd.

På måndagen gick Ikea med på att betala 416 miljoner kronor till föräldrarna till tvåårige Jozef Dudek som 2017 fick byrån ”Malm” över sig när han lyckats dra ut en låda varvid byrån föll över honom och dödade tvååringen.

Ikea har tidigare betalat ut motsvarande sammanlagt 450 miljoner kronor till tre familjer vars småbarn dött på liknande sätt 2014 och 2016.

Enligt USA Today har nio barn dött i liknande olyckor i USA med byrån medan dussintals skadats.

Byrån var tänkt att fästas i väggen och inte att stå av egen kraft. Ikea återkallade i juni 2016 omkring 29 miljoner byråer och slutade sälja den dåvarande modellen av ”Malm” i USA.

I ett uttalande till TT 2016 beskrev den dåvarande pressansvarige på Ikeakoncernen i Sverige Jakob Holmström beslutet som att USA krävde att fristående möbler ska vara ett hundra procent säkra ”vilket innebär att ’Malm’ inte längre möter säkerhetskraven eftersom den är designad för att fästas i väggen”.

Men beslutet om att dra tillbaka byrån nådde inte Ikeas huvudkontor i USA, uppger USA Today.

Byrån finns i flera olika modeller, bland annat en med sex lådor och en med tre.

Enligt statistik från den amerikanska konsumentsäkerhetskommissionen U.S. Consumer Product Safety Commission, dör ett barn varannan vecka när en möbel faller över dem i hemmet, skriver USA Today.