Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ikea nobbar säkerhetsavtal i Bangladesh

Flera stora butikskedjor har nobbat ett stort projekt för att öka säkerheten i syfabriker i Bangladesh. Ikea, MQ och RNB med varumärken som Polarn & Pyret och JC har inte skrivit på och får kritik från flera håll.

Den 24 oktober är det sex månader sedan åttavåningshuset Rana Plaza rasade utanför Bangladesh huvudstad Dhaka. Över 1.100 personer omkom och tusentals skadades. Bland dem många som arbetade på syfabrikerna i huset.

Efter olyckan startade de fackliga organisationerna Industri All Global och UNI ett projekt för att förbättra brand- och byggsäkerheten på fabrikerna. Det sker genom ett internationellt avtal där även FN-organet ILO deltar. Hittills har 91 modeföretag skrivit på, bland annat internationella jättar som Benetton och Puma. I Sverige skrev H&M tidigt på och Kapp Ahl, Hemtex och Stockman som äger Lindex har också anslutit sig.

Men flera företag har hittills nobbat initiativet. Bland dem finns möbeljätten Ikea, RNB med varumärken som Polarn & Pyret och JC, MQ, Gina Tricot och New Wave Group. Bolagen får hård kritik från flera håll.

– Det är anmärkningsvärt att inte fler svenska företag anslutit sig. Det är en unik möjlighet att tillsammans med lokala fackföreningar och ILO förbättra säkerheten för anställda på textilfabriker i Bangladesh, säger Maria Sjödin, projektledare på organisationen Fair Trade Center.

– Att de inte går med ger signaler att de inte är beredda på den öppenhet och oberoende kontroll som avtalet medför, fortsätter hon.

Även från fackligt håll är tonen hård.

– Det är både synd och bedrövligt. De borde vara beredda att hjälpa till så att de får drägliga förhållanden. Jag hoppas att det bara är en tidsfråga, annars får vi sätta press på dem, säger Lars-Anders Häggström, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Från bolagens håll varierar förklaringarna.

– Vi har en egen uppförandekod som täcker in de här frågorna som är ambitiösare, och vi har ett fungerande kontrollsystem, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef för Ikeas sortiment och inköpslogistik.

Hon menar också att det finns en risk att det blir förvirrande för leverantörer om det kommer andra regler än den egna koden.

Även på New Wave Group hänvisar man till egna projekt.

– Vi följer utvecklingen för avtalet och vi kommer att fundera på om vi ska skriva på, men i nuläget har vi valt att inte göra det, säger chefsjuristen Magnus Rapp.

Fair Trade Center är skeptiskt till förklaringen med egna projekt.

– Företagsinitiativ som bygger på egenkontroll har inte samma trovärdighet som ackordet där ILO och fackliga organisationer är med och följer upp resultaten, menar Maria Sjödin.

Flera av bolagen säger att de valt att avvakta för att få mer information.

– Vår utgångspunkt är att MQ ska underteckna avtalet, men vi avvaktar nu det pågående arbetet med hur avtalet ska implementeras. Enligt vår information ska det vara klart i mitten av november. Efter det är vår plan att underteckna, säger Peter Karlsson, logistik- och sourcingchef hos MQ.

– Vår grundinställning är att avtalet är positivt, men vi tycker att det finns en del oklarheter vad det innebär för kostnader och arbetsinsats för vår personal i Dhaka, säger Marcus Bergman, hållbarhetschef på Gina Tricot.

På RNB säger hållbarhetschef Camilla Sandberg att avtalet är komplext och att man ännu inte kunnat besluta om man ska underteckna det.

Olyckor och protester i Bangladesh

8 oktober 2013. Sju människor dör i en fabriksbrand i Sripur utanför huvudstaden Dhaka. Cirka 300 jobbade i fabriken men de flesta hade gått hem. Fabriken ska inte ha levererat till svenska företag.

23 september 2013. Flera hundra tusen textilarbetare protesterar runt om i landet mot usla arbetsvillkor.

9 maj 2013. Åtta människor omkom i en brand i en klädfabrik i Darussalam i Dhaka.

24 april 2013. Industribyggnaden Rana Plaza utanför Bangladesh huvudstad Dhaka rasar. Över 1.100 personer omkom och tusentals skadades. Svenska H&M, som är en av de största uppköparna i landet, hade inga leverantörer i fabriken.

24 november 2012. Över 100 personer omkommer i en fabriksbrand i industriområdet Ashulia, tre mil norr om Dhaka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.