Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikea-ska-borja-hyra-ut-mobler-testprojekt-med-foretag/

Ekonomi

Ikea ska börja hyra ut möbler – testprojekt med företag

Bild 1 av 2 Ikea ska hyra ut möbler till företag.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Trenden att hyra föremål, istället för att köpa nytt, slår igenom på möbelmarknaden. Snart kan det bli så att kunder kan få hyra begagnade möbler på Ikea. Projektet provstartar med tio mindre företag som får utvärdera hållbarhetssatsningen. 

Rätta artikel

Gamla möbler från Ikea ska få ett nytt hem. Det är tanken bakom möbeljättens senaste projekt för att bli mer cirkulära. Testverksamheten som drog igång i Schweiz startar nu i Sverige. Ett tiotal mindre företag kommer hyra begagnade möbler som har mellan sex och tio år på nacken. 

Svenska handlare arbetar allt mer hållbart visar en rapport från Svensk handel 2018. Orsaken är bland annat pådrivna konsumenter. Målet för branschen i stort är att ha uppnått alla 17 mål för hållbarhet som FN har satt upp tills 2030. 

Av den orsaken har Ikea ställt om till en cirkulär affärsmodell. Målet är att allt material ska vara i kretslopp. I det nya projektet kommer gamla möbler få ett nytt liv.

I stället för att slänga de gamla köksstolarna kommer möbeljätten samla in dem för att sedan hyra ut. Exakt hur länge kunder får hyra är inte bestämt än. Men Miki Tabakovic, säljchef för Ikea Business, utesluter inte att varorna kan hyras ut i flera års tid om så önskas. 

– Vi ser också över om vi kan hyra ut redan uthyrda möbler, med andra ord att varorna inte behöver skickas tillbaka till oss, säger han. 

I uthyrningssortimentet kommer flera möbler från vardagen att återfinnas. Framför allt handlar det om traditionella företagsprodukter, bland annat arbetslampa, arbetsstol eller konferensstol. 

– Men de traditionella kontorslandskapen börjar också försvinna och blir i stället aktivitetsbaserade, förutom skrivbord och stol är det många gånger stora kök eller möbler till pentrys som efterfrågas, säger Miki Tabakovic. 

Även köksredskap kan därför bli aktuellt i testprojektet. Oavsett hur sortimentet ser ut ligger ett stort fokus på det cirkulära. Exempelvis att försöka reparera produkter som blir transportskadade. 

Att hyra föremål, i stället för att slänga och köpa nytt, har sedan länge varit populärt inom modebranschen. Bland annat är det möjligt att hyra skidkläder eller delta i klädbytardagar. Trenden som tidigare har förknippats med modebranschen sprider sig till övriga branscher nu. Den så kallade delningsekonomin är här för att stanna, enligt Michael Cronholm, operativ chef på analysföretaget HUI research.

– Det är absolut en trend inom de flesta branscher, dels eftersom det finns en hållbarhetsaspekt men också för att många tycker det är roligt att hyra eller byta föremål, säger han. 

En utmaning för företagen är att hålla verksamheten lönsam, eftersom begagnade föremål oftast är billigare och synnerligen när de hyrs ut. 

– Hur man prissätter är viktigt att tänka på, folk är inte lika villiga att betala lika mycket för en begagnad produkt som en helt ny, å andra sidan kan man tjäna in pengar genom att hyra föremålet till flera personer, säger Michael Cronholm. 

En annan aspekt av uthyrning av möbler är hur Ikea gör när möbler blir smutsiga. Frågan blir troligtvis mer aktuell om privatkunder får hyra möbler, vilket framtiden avgör. 

– Vi vill göra det möjligt att hyra möbler både för privatkunder och för fler företag, men först måste vi se hur testet går innan vi bestämmer något, säger Miki Tabakovic. 

Den kommande hösten kommer projektet att utvärderas. 

Läs mer: Möbeljättens mål: Alla produkter klimatvänliga år 2030 

Läs mer: Frustrerade Ikeakunder ska få hjälp av videosamtal