Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikea-ska-sluta-med-plast-i-forpackningar/

EKONOMI

Ikea ska sluta med plast i förpackningar

Ikea ska fasa ut plasten i sina förpackningar till 2028. Då kommer plastpåsarna runt lakanen försvinna, som för dem till höger.
Ikea ska fasa ut plasten i sina förpackningar till 2028. Då kommer plastpåsarna runt lakanen försvinna, som för dem till höger. Foto: Ikea

Ikea ska fasa ut all plast i sina förpackningar på sex år. För att ersätta den tittar man på helt nya material, till exempel gjorda av sjögräs och avfall från skaldjursindustrin.

– Det är ingen liten förändring, och vi hoppas driva på hela förpackningsbranschen, säger Maja Kjellberg på Ikea Sverige.

Ikea har som mål att från 2030 bara sälja produkter som är gjorda av förnybara eller återvunna material – den ambitionen inkluderar förpackningar.

– Det kan vara allt från den lilla påsen med skruvar i det platta möbelpaket till det enkla plastarket som används som skydd. Ungefär tio procent av det förpackningsmaterial vi använder består av olika typer av plast, säger Maja Kjellberg, ledare för förpackningsutveckling på Ikea of Sweden.

Utfasningen kommer att ske i två steg. Från och med 2025 ska alla nya produkter världen över förpackas plastfritt, senast 2028 ska det gälla hela sortimentet.

– Det är ingen liten uppgift vi tagit på oss och den kräver mycket innovation. Vi kommer bland annat att jobba med ett stort antal startup-företag för att hitta ny teknik. Samtidigt kan vi genom vår storlek förhoppningsvis driva på utvecklingen även i andra branscher.

Maja Kjellberg, ledare för förpackningsutveckling på Ikea Sverige.
Maja Kjellberg, ledare för förpackningsutveckling på Ikea Sverige. Foto: Ikea

Att ersätta plasten kommer att kräva en omställning av produktutveckling och tillverkning på ett företag som använder 920 000 ton förpackningsmaterial för 10 miljarder årligen.

– Huvudspåret till att börja med är olika typer av papper, det är förnybart och människor över hela världen återvinner det. Men vi tittar också på material som görs av helt andra råvaror – det kan vara allt från sjögräs till avfall från skaldjursindustrin.

En särskild utmaning blir förpackningen av Ikeas matprodukter.

– Då pratar vi både livsmedelssäkerhet och om att vi vill att varorna ska ha lång hållbarhet. Här kommer vi att behöva en del plast, men ska då göras av förnybara resurser, säger Maja Kjellberg.

Läs också: Ikeas vd: ”Varubristen håller i sig ett bra tag till”

Ämnen i artikeln

Ikea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt