Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ikea undviker miljardbelopp i skatt

Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL

Ikea har genom ett komplicerat skatteupplägg undvikit att betala minst 1 miljard euro, 9,5 miljarder kronor, i skatt de senaste sex åren, enligt en rapport initierad av EU-parlamentarikern Eva Joly. Den franska politikern och tidigare åklagaren har tidigare gjort sig känd för att bekämpa korruption.

Under årens lopp har flera journalister grävt i Ingvar Kamprads bolagsstruktur runt Ikea och presenterat olika avslöjanden. Nu kommer norskfödda Eva Joly och hennes partikamrater i den Gröna gruppen i EU-parlamentet med ytterligare en pusselbit.

De har räknat ut hur mycket skatt bolagsgruppen runt Ikea undvikit att betala de senaste sex åren. Det rör sig om minst 1 miljard euro, motsvarande 9,5 miljarder kronor. Bara under 2014 har Tyskland, som har gått miste om mest, fått se 330 miljoner kronor runda skattmasen, medan motsvarande siffra för Sverige är 95 miljoner kronor.

Det var på en hearing i Europarlamentet i november 2015 som Eva Joly och hennes partikamrater började intressera sig för Ikea. När de hörde Ikeas chef för corporate finance, Krister Mattsson, säga att Ikea ofta blandas ihop med Inter Ikea blev de nyfikna på hur det hela hängde ihop. (Ikea är själva möbelföretaget medan Inter Ikea äger varumärket Ikea.)

Foto: Fredrik Sandberg/TTFoto: Fredrik Sandberg/TT

Ikea flyttar på ett sinnrikt sätt pengar mellan olika delar av företagsgruppen och mellan olika länder. På så vis minimerar sfären skatten. Företagsgruppen hade ett upplägg till och med 2011 och ett annat, som inkluderar ett internlån, från och med 2012. Så här går det till:

• Ikeabutikerna betalar 3 procent av omsättningen i royalty till Inter Ikea i Delft i Nederländerna. I åtta av Ikeas europeiska dotterbolag minskar den beskattningsbara vinsten på så vis med 35-64 procent, enligt rapporten.

• Inter Ikea skickar i väg pengar åt två håll. Dels en summa till en okänd mottagare som kan vara den tidigare hemliga stiftelsen Interogo i Liechtenstein. Dels ränta till Interogo Finance i Luxemburg. Räntan gäller ett internlån som uppstod 2012 då Inter Ikea köpte Ikeas varumärke av Interogo Finance för 86 miljarder kronor och samtidigt lånade drygt hälften av köpeskillingen från Interogo.

• De här pengarna beskattas inte eftersom Nederländerna inte lägger skatt på royalties och räntor som skickas utomlands, även om pengarna sedan inte beskattas i utlandet.

• Interogo i Luxemburg betalar utdelning till stiftelsen Interogo i Liechtenstein. Tack vare ett skatteavtal med Luxemburg, och att utdelningen skickas ut ur landet till Liechtenstein, betalade Interogo Finance endast 0,06 procent i skatt i Luxemburg åren 2012-2014.

• Stiftelsen Interogo i Liechtenstein behöver inte betala skatt på utdelningen den tar emot eftersom furstendömet inte tar ut skatt på utdelningar som kommer från utlandet.

Ingvar Kamprad gjorde sig tidigt känd för att försöka minimera skatten. Först flyttade han möbelbolaget från Sverige till Danmark och sedan delade han det i två och satte en del, möbelföretaget, i Nederländerna och den andra, Inter Ikea, i Luxemburg. På toppen finns en stiftelse i Liechtenstein, Interogo, som hölls hemlig tills journalisten Magnus Svenungsson år 2011 avslöjade dess existens.

Ett koppel jurister hjälpte Ingvar Kamprad med den konstruktionen, främst den tidigare skatteprofessorn Göran Grosskopf. Han står fortfarande Ingvar Kamprad nära och har haft olika toppositioner i de stiftelser som styr gruppen. Numera är 70-åringen styrelseledamot i sfärens holländska stiftelse Ingka.

De Gröna vill med sin rapport om Ikea få Europakommissionen att skärpa sina skatteregler. Dessutom vill partigruppen att EU-länderna samarbetar mer om bolagsskatter och även harmoniserar sådana skatter. Det betyder en ökad överstatlighet. Något som flera länder länge har motsatt sig.

Läs mer. Ikea
  • Så mycket får Ikeas anställda i bonus. Ikea tillkännager årets utbetalning från deras lojalitets- och bonusprogram till företagets anställda. 
  • Kamprads skattenota i Sverige - 6 miljoner. Ingvar Kamprad anses vara en av världens rikaste personer. Efter drygt 40 år utomlands har han nu börjat betala skatt i Sverige.
  • Ikea delar ut 34 miljarder – Kamprad får 0. Pengarna ska gå till återinvestering och välgörenhet – inte en krona går till grundaren Ingvar Kamprad eller hans familj.
  • Ikea viker sig för Rysslands anti-gaylagar. Ikea kommer att stänga sitt nätmagasin Ikea Family Live i Ryssland. Anledningen är oro över att innehållet kan bryta mot Rysslands hårda anti-gaylagar.
  • Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.