Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikeaafaren-fortsatter-kopa-aktier-i-hm/

Ekonomi

Ikeasfären fortsätter köpa aktier i H&M

Ikeasfären allt större ägare i H&M.
Ikeasfären allt större ägare i H&M. Foto: Henrik Holmberg/TT

Interogo, som ingår i Ikeasfären och som har hand om gruppens finansiella investeringar, fortsätter att öka sitt innehav i H&M. 

Rätta artikel

Det framgår av en ägarlista som klädbolaget lagt ut på sin hemsida.  Interogo har köpt 2,5 miljoner H&M-aktier i december.

Innehavet, som ligger i bolaget IH Capital HC1, uppgick till 17 miljoner aktier vid årsskiftet, motsvarande en ägarandel om 1,0 procent av kapitalet och 0,5 procent av rösterna. 

Posten är värd cirka 2,3 miljarder kronor och Interogo är H&M:s tionde största ägare enligt sammanställningen på bolagets hemsida.

Interogo, som är baserat i Schweiz och som kontrolleras av en Ingvar Kamprad-grundad stiftelse, gick in i H&M under september och har utökat varje månad sedan dess. 

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat finns det personmässiga kopplingar mellan H&M och Ikea-sfären. 

Anders Dahlvig, tidigare vd för Ikea och styrelseledamot i H&M sedan 2010, har tidigare jobbat mycket nära de två personer, Hans Gydell och Søren Hansen, som har det yttersta ansvaret för Interogos investering i klädbolaget. Dessutom satt H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson i Ikeas styrelse under några år på 1990-talet.

Interogos investeringar är enligt bolagets hemsida indelade i tre områden: fastigheter, fonder som hanteras via bolaget IFM i Luxemburg samt Nalka Invest som fokuserar på nordiska små- och medelstora bolag.

Nyckelpersonerna på Interogo har tidigare tackat nej till Nyhetsbyrån Direkts intervjuförfrågningar. Anders Dahlvig vill inte heller kommentera, skrev han i ett mejl till Direkt i mitten av november.

Läs även: Nu vänder försäljningen för H&M

Ämnen i den här artikeln:

H&M
Ikea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt